Az anyanyelvi oktatásról konzultáltak Marosvásárhelyen

A Maros megyei RMDSZ kezdeményezésére a Maros megyei iskolák igazgatóival, aligazgatóival és tanügyi kádereivel találkozott csütörökön Markó Béla szenátor és Király András az oktatási minisztérium államtitkára valamint Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes a Bolyai líceumban.

Király András elmondta, hogy a beiskoláztatási számokat tekintve Maros megyében van a második legtöbb magyarul tanuló diák, az első helyen Hargita megye áll. Az államtitkár ismertette a 2011-ben elfogadott oktatási törvényt, amelynek egy alfejezete foglalkozik a kisebbségi oktatással. Elmondta azt is, hogy az RMDSZ prioritásai közé tartozik továbbra is az önálló jogi személyiséggel rendelkező magyar iskolák ügye. A tanügyi törvény hiányosságait pedig a széleskörű szakmai konzultációkat követően törvénymódosítással kell korrigálni.

A tanácskozás során megvitatták a segesvári és  dicsőszentmártoni önálló magyar iskolák létesítésének akadályait, lehetőségeit valamint Marosvásárhelyen a  II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Főgimnázium önálló jogi személyiségként való újraindítását a mostani Unirea líceumban. Szászrégenben négy oktatási intézményben van magyar nyelvű oktatás, ám az osztálylétszámok nem telnek be a magyar osztályokban, az iskolák pedig máig nem tudtak megoldást találni a kialakult helyzetre. A három órás találkozón többek közt szó volt a kétnyelvűségről, a vezetőtanácsok működéséről, a tankönyvek minőségéről, a bölcsődék elindításának nehézségeiről, az intézmények alulfinanszírozásáról illetve elhangzottak javaslatok a törvény módosítására vonatkozóan is. 

Markó Béla  szerint a tanügyi törvény, ennek az anyanyelvi oktatásra vonatkozó része egy jól megszerkesztett törvény, amely megállja a helyét európai viszonylatban is.  A szenátor üdvözölte a kezdeményezést, hangsúlyozta a rendszeres kommunikáció fontosságát az oktatási szakemberekkel és kérte a hiányosságok, javaslatok összegyűjtését a törvény módosításához.

Kimaradt?