Az egészségügyben dolgozók 43%-a dohányzik Romániában

A dohányzás leküzdésében a legfontosabb cél az, hogy aki nem dohányzik, az ne is kezdje el, illetve aki cigarettázik, az tegye le a cigarettát, vagy legalább legyen figyelemmel a nemdohányzó embertársaira. Röviden ez az üzenete annak a szakmai konferenciának, amelyet szerdán tartottak Marosvásárhelyen.

A szakmai találkozóra az egyesült államokbeli Davidson College és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem közötti együttműködés alapján zajló dohányzáskutatási projekt keretében került sor amerikai, magyarországi és hazai szakemberek részvételével.

Aggasztó statisztikák

Ábrám Zoltán programigazgató elmondta, amikor a dohányzásról beszélünk, három kategóriáról esik szó: azok a személyek, akik nem dohányoznak, azok, akik igen és azok, akik leszoktak. Érdekes adat, hogy a világon átlagban 1,3 milliárdan dohányoznak - annyian, mint Kína összlakossága, többségük férfi. A női lakosságnak 6 százaléka dohányzik. Míg Amerikában a dohányosok több mint felének sikerült leszoknia a cigarettáról, Romániában ez az arány alig éri el a 12 százalékot.

Az is elgondolkodtató, hogy Romániában az orvosok vagy egészségügyben dolgozó szakemberek 43 százaléka dohányzik. Azoknak az aránya, akik szeretnének leszokni, eléri a 70-80 százalékot is, viszont akiknek ez sikerül is, az csupán 2-3 százalék – mutatott rá Kikeli Pál kutatásvezető, szívspecialista.

A nemdohányzóknak joga van a friss levegőhöz

Kikeli doktortól megtudtuk, határozattervezetet szeretne benyújtani a marosvásárhelyi önkormányzathoz, amelyben a nyugati országokhoz hasonlóan megtiltanák a buszmegállókban a dohányzást.

„Joga van a dohányzónak cigarettázni, de a nemdohányzónak is joga van a friss levegőhöz” – magyarázta a maszol.ro-nak Szász Zsuzsanna egyetemi adjunktus, az egyik alprojekt vezetője, aki mérőműszerrel számszerűsíti a levegő szennyeződését, amely egyenesen arányos az adott helyiségben történő dohányzással.

Főleg akarat kérdése a leszokás

Ahhoz, hogy valaki leszokjon a dohányzásról, elsősorban el kell határoznia magát, és akaraterőre van szüksége – véli Albert-Lőrincz Enikő pszichológus, aki szintén részt vesz a projektben. A szakember szerint a függőségek közül a dohányzásról való leszokásban nagyobb szerep jut a személyi tényezőknek, a motivációnak, annak a felismerésnek, hogy valóban káros a dohányzás, hogy a problémákat, a stresszhelyzeteket nem így kell kezelni és megoldani.

Arra a kérdésünkre, hogy ha valaki szeretné abbahagyni a dohányzást, de nincs kellő akaratereje, Kikeli Pál elmondta, a Pocardia Alapítvány az erre a célra létrehozott egy programcsomagot, amelyet igényelhet a segítségre szoruló kliens. Szakemberekkel beszélget az, aki betér a Procardiához, figyelembe veszik a lelki gondjait, fizikai erőnlétét, életmódját, táplálkozási szokásait és olyan személyre szabott programot állítanak össze, amely hozzájárul az illető egészséges életmódjához, a cigarettamentes mindennapokhoz.

Az elektromos cigaretta nem elég

Az elektromos cigarettákkal, illetve az elektromos rezonanciával történő „leszoktatásról” Ábrám Zoltán a maszol.ro-nak úgy fogalmazott, hogy ezek divatos módszerek, amelyek valószínű, hogy ideig-óráig segítenek a cigarettától való távolmaradásban, de ennél jóval többre van szükség ahhoz, hogy valóban füstmentes, egészséges környezetben éljünk.

Kimaradt?