Borzolják a kedélyeket a fakivágások Vásárhelyen

Brutális fakivágásokról, fakorona csonkításokról beszélnek Marosvásárhelyen. A város tömbháznegyedeiben, utcáiban a lakosok elégedetlenek a polgármesteri hivatal által végeztetett barbár tavaszi munkálatokkal.

A marosvásárhelyi brutális tisztogató munkálatokról egy videó is kering, a készítői tömeggyilkosságnak nevezik a polgármesteri hivatal munkatársainak a munkáját.

A tiltakozók, elégedetlenek közül sokan nem is tudják, hogy a kivágások, ritkítások árát ők fizetik – tudtuk meg Peti Andrástól, aki a maszol.ro-nak elmondta, a lakótársulások kérvényezése alapján dönti el a szakbizottság, hogy milyen fákat vágjanak ki. Az elvégzett munkálatokért pedig a társulások fizetnek. Az alpolgármestertől megtudtuk: miután a lakótársulások jelzik, hogy melyek azok a fák, amelyeket szeretnének kivágatni vagy koronájukat megigazíttatni, fotódokuemtumok készülnek, illetve alapos szakmai ellenőrzés is megelőzi a döntést.

Peti András városi RMDSZ-elnök és a helyi önkormányzat RMDSZ-frakciójának javaslatára a szakbizottságban két, szavazati joggal rendelkező civil képviselő is van. Emellett a környezetvédelmi felügyelőség egy munkatársa, valamint kertészmérnökök, famérnökök is tagjai, tehát a testület határozatai nem nélkülözik a szakmaiságot.

A tavaszi fakivágások tervezetét a tavaly év végén készítette el a tanács, az interneten elérhető volt, harminc napon át lehetett hozzászólni, vitázni, vagy akár javaslatot is tenni. A hivatal nyilvános vitát is szervezett ezzel kapcsolatban, ahol „husszonnégy felszólalóból huszonnégyen azt kérték az összes fát vágják ki Vásárhelyen, mert nem erdőben szeretnének lakni” – magyarázta érdeklődésünkre Peti.

Ezt a javaslatot nem vették figyelembe, hiszen az egészséges környezetet, az esztétikumot, a környezetvédelmet és sok más egyébet is szem előtt tartottak a döntés előtt – mondta az alpolgármester. Mint ismeretes, Marosvásárhelyen több alkalommal is meggondolatlan, esztétikumot és környezetvédelmi szempontokat mellőző módon vágták ki a fákat az elmúlt években. Ennek megállítására több civil kezdeményezés is volt, több-kevesebb sikerrel. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?