Közösségformálás kertészkedéssel a gyergyói „lecsó-kertben"

Második születésnapját ünnepli idén Hargita megye első és mindeddig egyetlen közösségi kertje. A nagy érdeklődésre való tekintettel a város önkormányzata a parlagon hagyott magánterületek tulajdonosait is felkéri a programba való csatlakozásra.

Ásó, kapa, gereblye, lapát: a Makkos utca végében lévő közösségi kertben már elkezdődtek az idei munkálatok. A Gyergyószentmiklósi Önkormányzat két éve adta használatba a kertészkedni vágyóknak a húsz áras területet, családonként negyvenöt négyzetméteres részt.

Ahol a zöldség szeretetből terem

„Az önkormányzat rendelkezett egy 22 áras beltelekkel a Makkos utcában, amit nem tudtunk hasznosítani. Azon gondolkoztunk, hogyan lehetne szebbé, hasznossá tenni a parlagon heverő területeinket, amikor kipattant az ötlet, hogy a Tiszta és virágos programunkat ez a kezdeményezés szépen felfrissítheti. Ekkora sikerre nem számítottunk és igen nagy öröm, hogy a zöldségek mellett a közösségi élet is javában megterem, hiszen nem titkolt szándékunk volt a közösségépítés” – mondta a program indításakor Nagy Zoltán alpolgármester.

A rendkívüli sikeres kezdeményezés már az első évben meghozta gyümölcsét és zöldségét. Az őszi betakarításkor a tömbházban lakó kiskertészek nagy megelégedéssel gyűjtötték be a termőföld ajándékát: paszuly, borsó, sárgarépa, saláta, fűszernövények, eper, spenót, hagyma, paradicsom – minden, mi a konyhába szükség, itt megterem. Fizetni csupán a locsolásra elhasznált vízért kell az önkormányzatnak, de ez igazán elenyésző összeg. Gyergyó szerte ismert már a mondás, hogy a „lecsó-kertben”, ahogy a kiskertet becézik, a zöldség szeretetből terem. Ugyanakkor jelentős közösségépítési tevékenységről is beszámoltak a kiskerti termelők, hiszen olyan szomszédok között szövődtek barátságok, akik évek alatt csupán köszöntek egymásnak és mentek tovább mindennapi dolgaikra.

A föld ajándéka, földet ajándékba

Az igényléseknek már az első szezon lejárta után is nehéz volt megfelelni, most azonban még többen szeretnének részt venni a programban. „Évről évre növekszik az igénylők száma, az önkormányzat viszont saját területtel nem tud eleget tenni kéréseiknek. Nem rendelkezünk olyan területekkel, melyeken a Makkos utcaiéhoz hasonló körülményeket tudnánk biztosítani, ezért egy újszerű kezdeményezést indítunk idén” – közölte sajtótájékoztatón Nagy Zoltán alpolgármester. Ennek érdekében a városvezetés felkéri azokat a személyeket, akik rendelkeznek meg nem művelt magánterületekkel, hogy adják használatba olyan személyeknek, akik szintén csatlakoznának a programhoz.

„Megpróbáljuk a keresletet a kínálattal találkoztatni annak reményében, hogy közeli kapcsolatok alakulnak ki a felajánlók és az igénylők között” – mondta az alpolgármester. Felajánlásokat és igényléseket április 18-ig fogadnak a városháza ügyfélszolgálati irodáján. A Makkos utcai kertészkedőknek pedig április 4-ig kell letenniük igényléseiket az ügyfélszolgálaton.

A közösségi kertek ötlete eleinte a „community gardening”, majd az „urban gardening” néven vált híressé Európában. A városi kertészkedés lényege, hogy különböző korú és hátterű embereket szervez egy közösségbe, akik ezáltal környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakó a városnak. A kertek amellett, hogy friss zöldséggel, fűszernövénnyel látják el az őket gondozókat, lehetőséget teremtenek a közösségépítésre is. Az önszervező mozgalmakat az önkormányzatok szakmai konferenciákkal is segítik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?