Idén sem lesz elektronikus egészségügyi kártya

Idén sem készülnek el az elektronikus egészségügyi kártyák – írja az economica.net. A hatóságok 2015-re ígérik a kártyák bevezetését és az informatizált egészségügyi rendszer működését. Addig továbbra is a munkáltató vagy az egészségbiztosító által kibocsátott igazolással kell orvoshoz fordulnunk, ha ingyenes kezelést szeretnénk.

A késlekedés oka a hatóságok szerint az, hogy a biztosított személyek adatait tartalmazó informatikai rendszer (SIUI) működésképtelen. A hibákat tévesen bevezetett, vagy régi, nem aktualizált adatok okozzák. Ilyen például azon 18 évet betöltött fiatalok esete, akiknek értelemszerűen megszűnik az ingyenes biztosítása, ám akiknek, ha továbbtanulnak, 26 éves korukig jár az ingyenes egészségbiztosítás. Másik gyakori példa, hogy az alkalmazottak után befizetett havi járulék – bár már rég az államkasszában van –nem jelenik meg a rendszerben, és emiatt úgy tűnik, hogy a munkáltató nem fizette be az összeget.

A SIUI-ba felvezetett adatok pontossága azért lényeges, mivel az új egészségügyi keretszerződés különbséget tesz a biztosítások típusai között, az orvos pedig csak a szerződés típusának ismeretében írhat fel kezeléseket. Eltérően kezeli a biztosító az állami alkalmazottat, azt a személyt, akinek nincs jövedeleme és nem is fizet a biztosítónak, illetve a munkanélkülit, aki maga fizeti be havonta a minimális járulékot az intézménynek. Mindhárom kategória számára elő van írva, hogy milyen típusú vizsgálatokat és kezelést kaphat meg ingyen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?