Médiafogyasztás a Z-generáció körében

A Z-generáció médiafogyasztási szokásairól szóló, a Pécsi Tudományegyetem által végzett kutatás eredményeit mutatják be március 21-én, pénteken a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karán a VII. Új Média Konferencia keretében Új média és ifjúsági hálózatok címmel.

A tavaly indított kutatás az 1995-ben és az azt követő években született, érettségire és egyetemi felvételire készülő fiatalok szokásait vizsgálja: hogyan öltözködnek, táplálkoznak, melyek azok a márkák, amelyekhez ragaszkodnak, de leginkább, milyen médiatermékeket fogyasztanak.

Gagyi József, az Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék docense, az Új Média Konferencia egyik főszervezője rámutatott, a kutatás fontossága abban rejlik, hogy megpróbálja megérteni a Z-generációt, a hatékonyabb kommunikáció érdeklében: „Hogyan lehet ennek a generációnak a tagjait megszólítani, a figyelmüket felkelteni és főleg a tudást átadni nekik, mert ők állítólag sokat tudnak, tájékozottak, a kérdés az, hogy hogyan használják ezt a tudást”- mutatott rá a kutatás lényegére.

Ez a korosztály mire eléri a 21 éves kort, 20000 órát tévézik, 20000 mailt ír, 10000 órát tölt videójátékokkal, 10000 órát telefonál, de csak 5000 órát olvas. Folyamatosan a „hálón”, kapcsolatban van, ezért is nevezik őket még „bedrótozott nemzedéknek”, vagy „digitális őslakosoknak”. A kutatás elindítói arra keresték a választ, hogy hogyan tanulnak, mit tudnak és mit nem, agresszívebbek vagy állandóan a közösségben élve kooperatívebbek lesznek, mint az előző nemzedékek, az elődeik, a régi világ emberei? A rádióhallgatás és újságolvasás a legkevésbé jellemző erre a korosztályra az átlagos napi 6-7 órás médiafogyasztás mellett, míg a legelterjedtebb eszköz a mobiltelefon, amelyen ma már nem csak beszélni, de chatelni lehet, olvasni, filmet nézni, zenét hallgatni, információkat gyűjteni és megosztani.

A Pécsi Tudományegyetem Komunikáció- és Médiatudományi Tanszék munkatársai Glózer Rita, Guld Ádám és Maksa Gyula szerint ezek azok a fiatalok, akiket szeretnének az egyetem számára megnyerni. 

Kimaradt?