Nyolcszász ember maradt állás nélkül Aranyosgyéresen

Mintegy félezer ember tiltakozott pénteken Aranyosgyéres főterén a helyi Mechtel vállalat részleges bezárása ellen. Az orosz tulajdonos döntése nyomán a kohászati vállalat nyolcszáz alkalmazottja marad munka nélkül.sztrajk1

Az 1989-es fordulat előtt a gyárnak még 11 ezer alkalmazottja volt, létszámuk a 2003-as privatizáció után 5600-ra csökkent. Az orosz tulajdonos azóta minden évben megvált az emberek egy részétől.

A szakszervezeti tüntetők a gyár megmentését követelték. Arra hivatkoznak, hogy egy olyan kis városban, mint Aranyosgyéres, közel ezer ember elbocsátása beláthatatlan következményekkel járhat.sztrajk2

Pénteken a városba érkezett Liviu Pop társasalmi párbeszédért felelős tárca nélküli miniszter is. Azt ígérte a demonstrálóknak, hogy a kormány egy héten belül olyan befektetőket hoz majd Aranyosgyéresre, akik munkahelyeket teremtenek.

A megyei hatóságok értékelése szerint a nemeszsuki Nokia gyár tavalyi bezárása után az aranyosgyéresi Mechel részleges bezárása utáni szociális helyzet orvoslása jelenti a második legnagyobb szociális kihívást Kolozs megyében. A közel 30 ezer lakosú városban a vasipari nagyüzem, valamint az ennek beszállító kisebb cégek biztosították a munkahelyek jelentős hányadát.

Kimaradt?