Oltchim: 15-re emelkedett az éhségsztrájkolók száma

Újabb hét alkalmazott kezdett éhségsztrájkot csütörtökön az Oltchim többségi állami tulajdonban lévő vegyipari vállalatnál, ahol második hete tüntetnek az alkalmazottak elmaradt béreiket követelve. Az éhségsztrájkolók száma ezzel 15-re emelkedett.

A kombinát irodaháza előtt demonstráló mintegy ötszáz fős tömeg elégedetlenségét a fizetések több mint két hónapos késése, és a vállalat jövőjének bizonytalansága váltotta ki. A demonstráció első napjaiban lemondott a vállalat 21 éve tisztségben lévő vezérigazgatója, de a tiltakozókat ez nem nyugtatta meg.combinatul-oltchim

A vállalatnak négyezer alkalmazottja van, esetleges csődje pedig a térség további 15 ezer alkalmazottját hagyná munka nélkül a beszállítóknál - állítja Emilian Francu, Râmnicu Vâlcea polgármestere.

A csaknem 55 százalékban állami tulajdonban lévő Râmnicu Vâlcea-i Oltchim 700 millió eurós adósságot halmozott fel. Privatizálására Románia kötelezettséget vállalt a Nemzetközi Valutaalappal kötött elővigyázatossági hitelmegállapodásában. Hírügynökségek szerint az Oltchimben a német PCC SE-nek (18 százalék) és - a Nachbar Services révén - az Egyesült Királyságban bejegyzett Carlson Ventures befektetési alapnak (14 százalék) is van részesedése.

A szerdai kormányülésen a gazdasági miniszter arról tájékoztatta a kabinetet, hogy 12 cég vásárolta meg az Oltchim tenderfüzetét, de Victor Ponta miniszterelnök figyelmeztette, hogy ne beszéljen erről a sajtó jelenlétében, mert az a fontos, hogy „egy, de jó" befektetőt találjanak, aki megmenti a munkahelyeket.sztrajk

Csütörtökön Liviu Pop, a román kormány társadalmi párbeszédért felelős tárca nélküli minisztere ismét Râmnicu Vâlceara utazott, azzal az ígérettel, hogy a kormány bankhitelből próbál pénzt szerezni az elmaradt bérek egy részére.

A miniszter közölte, hogy szeptember 18-án eredményt hirdetnek az Oltchim privatizációjára kiírt versenytárgyaláson.

Kimaradt?