Borsos az újdonsült magyar állampolgárok anyakönyvvezetése

Meglehetősen sokba kerül a magyar állampolgárságot szerzett határon túli magyarok utólagos anyakönyvi eseményeinek (házasodás, válás, születés, elhalálozás) magyarországi regisztrálása.

A Krónika napilap csütörtöki számában közölt összeállításában Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja elmondta: az újdonsült magyar állampolgároknak - az állampolgárság felvétele utáni - külföldi anyakönyvi eseményeit Magyarországon is mindenképpen anyakövezni kell. Mint mondta, az utólagos magyarországi anyakönyvezés alapja a külföldi közokirat: a születési, házassági, halotti anyakönyvi kivonat, illetve a házasságot felbontó bírósági ítélet.

Zsigmond Barna Pál hangsúlyozta, a külföldi közokiratot vagy annak hiteles másolatát hiteles fordítással is el kell látni, hiteles fordításnak pedig kizárólag az Országos Fordító- és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) vagy a konzul által készített, illetve hitelesített fordítás minősül. Konzuli hitelesítés esetén a fordítás hitelesítésének díja 20 euró oldalanként, a másolat hitelesítése pedig 15 euró. Az anyakönyvezést bármelyik magyarországi anyakönyvvezetőnél vagy magyar külképviseleten lehet kérni. Ha külképviseleten kérik, a konzuli közreműködésért további 20 euró konzuli díjat kell fizetni.hon

A Krónika szerint a magyar állampolgárságot szerzett határon túliak egyetlen - az állampolgárság felvétele utáni - anyakönyvi eseményének a magyarországi anyakönyvezése 55 euróba kerül. A cikk szerint az utólagos anyakönyvi események rögzítése ráadásul csakis a konzulátusokon keresztül lehetséges azok számára is, akik valamely magyarországi önkormányzatnál szerezték meg a magyar állampolgárságot.

Nemes Előd, az állampolgársági kérvények elkészítésében segédkező sepsiszentgyörgyi demokrácia-központ irodavezetője a elmondta: javasolni fogják a konzulátuson kért illetékek eltörlését. Mint részletezte, a könnyített honosítással nagyon sokan érzelmi okokból kérték a magyar állampolgárságot, ezért nem kellene további költségekkel terhelni őket.

Kimaradt?