Ébresztő-Óra: nyelvijogvédelmi kampány indul Háromszéken

A kétnyelvűség elterjesztése érdekében indít nyelvijogvédelmi és a jogtudatossági kampányt a Háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat. Markó Attila, RMDSZ sepsiszentgyörgyi képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette az „Ébresztő-Óra” nevű projektet, amellyel az iskolákat célozzák meg, a diákok, tanárok és szülők számára nyelvi jogi képzéseket, felvilágosítást szerveznek.

„Fontos már egészen fiatal korban tudatosítani azt, hogy milyen nyelvi jogok vannak és azokkal hol és hogyan tudnak élni” – mondta Markó Attila, aki példaként említette, hogy több sepsiszentgyörgyi próbaérettségiző diák tett panaszt a jogvédő szolgálatnál, mert a vizsga során aláírattak velük egy szabályzatot, viszont a formanyomtatvány csak románul volt elérhető. A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat levélben fordult a Kovászna Megyei Tanfelügyelőséghez, és kérik, hogy bocsássa a diákok rendelkezésére magyarul is a próba érettségivel kapcsolatos dokumentációt.

A levében arra hívják fel a figyelmet, hogy a törvény lehetőséget biztosít a diákoknak, hogy magyar nyelven kapjanak meg minden, a tanulmányaikkal kapcsolatos dokumentációt, de arra is kitérnek, hogy a törvény lehetővé teszi, hogy az elemi iskolában a gyerekek tanulmányi minősítését az ellenőrzőbe magyarul is beírják. Markó Attila elmondta: érdeklődésükre ez ügyben a Tanügyminisztérium illetékesei azt válaszolták, hogy a minisztérium nem ellenzi, hanem kifejezetten támogatja azt, hogy a tanfelügyelőségek magyar nyelvű anyagokat is a diákok rendelkezésére bocsássanak.

A háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat egy díjat is létrehoz. Előzménye, hogy tavaly felkérő levelekkel fordultak a különféle nagyvállalatokhoz, bankokhoz és hipermarketekhez, azzal a kéréssel, hogy egységeikben használják a magyar nyelvet. Ennek kapcsán Markó pozitívumként értékelte azt, hogy a sepsiszentgyörgyi Lidl üzletben kétnyelvű árcímkék jelentek meg.  „Ez a pozitív példa sarkallt bennünket arra, hogy ösztönzésképpen egy díjat hozzunk létre, melyet minden évben odaítélünk egy olyan nem magyar vállalkozásnak, amelyik következetesen használja a magyar nyelvet” – mondta a képviselő.

Markó Attila beszámolt arról is, hogy a háromszéki jogvédő szervezet által készített jelentésbe foglaltak visszaköszönnek az Amerikai Egyesült Államok Romániáról készült emberjogi jelentésében. „Nagyon rég nem találkoztam olyan esettel, hogy egy emberjogi jelentésben ilyen konkrétan, szinte szóról szóra utaljanak egy forrásra. Nagyon fontosak ezek a jelentések, mivel ezekre illik odafigyelni. Ugyanakkor azt is igazolja, hogy az RMDSZ jogvédelmi tevékenysége fontos és helyes. Éppen ezért ezután is követnünk kell, hogy a közintézmények betartsák a hatályos jogszabályokat, de segítenünk kell abban is, hogy az emberek éljenek jogaikkal” – fejtette ki a politikus.

Részletes jelentés készül

Benkő Erika, a jogvédő szervezet háromszéki irodavezetője elmondta, hogy idén is elkészítik a Kovászna megyét átfogó, részletes jelentést a nyelvi jogok helyzetéről. Folyamatosan felmérik azt, hogy a magyar nyelv használata hogyan valósul meg nemcsak az intézmények, de a Kovászna megyében található multinacionális cégek, valamint közszolgáltatók esetében is. Tapasztalataik szerint a skála igen széles, vannak olyan cégek, melyek rendszeresen magyarul szólítják meg a vásárlókat, de az is előfordul, hogy semmiféle magyar nyelvű információ nem áll a helyi emberek rendelkezésére.

„Mi arra ösztönözzük a kereskedelmi egységeket, hogy használják a magyar nyelvet, mert véleményünk szerint az az igazán sikeres üzletpolitika, mely anyanyelvén szólítja meg az embereket. Mi azért dolgozunk, hogy tudatosítsuk az anyanyelvű kommunikáció előnyeit a cégek számára, ugyanakkor arra ösztönzünk mindenkit, hogy bátran használja a magyar nyelvet a legkülönbözőbb élethelyzetekben, hiszen jogunk van hozzá” – összegezte Benkő Erika.

 

Kimaradt?