Román bűnüldözés kőkorszaki módszerekkel

Közel három hónapja „kőkorszaki módszerekkel" végzik munkájukat a román bűnüldöző szervek: használhatatlan a román rendőrség arcfelismerő, illetve ujjlenyomat-azonosító számítógépes programja – tudta meg a Mediafax.

Az Imagetrak és az AFIS 2000 nevű adatbázis-kezelő szoftverek június 20-ától működésképtelenek. Rendőrségi források szerint az üzemzavart a számítógépes rendszer áramellátásának meghibásodása okozta. A hibát azóta sem sikerült kiküszöbölni.

Így a nyomozók kénytelen manuálisan összevetni az archívumban, kartotékokban tárolt adatokat a bűncselekmények helyszínein talált bizonyítékokkal. Ez a munka hosszú időt igényel és jelentősen lecsökkenti a bűnüldözés hatékonyságát.Amprentele-digitale

A problémát Duşa is ismeri

A Mediafax információit csütörtökön a Realitatea Tv-ben megerősítette Mircea Duşa belügyminiszter is. Tájékoztatása szerint már mandátuma átvételekor értesült az informatikai rendszer meghibásodásáról, és a legutóbbi költségvetés-kiigazításkor pénzt kért a kormánytól a szoftverek újraindításához szükséges felszerelések beszerzésére.Mircea Dusa

A rendszer helyreállítását azonban lassítja a bürokrácia. A beszerzésre versenytárgyalást kellett kiírni. „Ez azonban lejárt, hamarosan aláírjuk a szerződést a nyertes céggel, és újra lehet indítani a számítógépes programokat. Adatbázisunkat egyúttal az európai hálózathoz is csatlakoztatjuk" mondta a miniszter.

Duşa elismerte, hogy az informatikai rendszer segítsége nélkül igen nehézkes a bűnüldözés. „A nyomozók így az adatok összehasonlítását kénytelenek manuálisan végezni. Ez értékes időbe kerül" – mondta a tárcavezető.

Nélkülözhetetlen szoftverek

Az Imagatrek a román rendőrség legkomplexebb adatbázis-kezelője, amely az összes bűncselekménnyel gyanúsított személy adatait tárolja: robotképüket, magasságukat, testsúlyukat, a szemük és a hajuk színét stb. Ez a program sokat segíti a nyomozókat az azonosítatlan személyek és holttestek kilétének felderítésében is. Elsősorban a kriminológusok használják.

Az AFIS 2000 az ujjlenyomatvételnek alávetett romániai személyek ujjlenyomatát és fényképét tárolja és kezeli. A szoftvert már 1996-tól használja a román rendőrség. Segítségével játszik könnyedséggel beazonosítható a tettes a bűncselekmények helyszínén található bizonyítékok alapján.

Kimaradt?