Lesújtó körülmények a nagybányai állatkertben

Csont és bőr, koszos, megviselt állatokat láthatnak szűk ketreceikben a nagybányai állatkert látogatói. A hatóságok nemtörődömsége miatt a kert lakói sanyarú körülmények között élnek.0911nagybanya zoo

Cătălin Cherecheş, Nagybánya polgármestere elismeri, hogy az állatok helyzete aggasztó, elmondása szerint azonban semmit sem tehetnek az érdekükben, ugyanis a létesítmény területét visszaszolgáltatták, így az önkormányzat nem nyújthat anyagi támogatást a körülmények javítására.

A kétéves terv…

A polgármester új állatkert létesítését tervezi, ám ezzel legkorábban 2014-re készülhetnek el, ha addig marad még néhány túlélő.

Az állatkert területét 2006-ban szolgáltatták vissza. Annak érdekében, hogy az intézményt továbbra is fenntarthassa, az önkormányzat három évre havi 3000 euróért vette bérbe a telket.

Tavaly a bérleti szerződést négy évre meghosszabbították, havi 1000 euró fejében.  

0911catalin-cherechesCherecheş a HotNews.ro-nak elmondta: az új állatkert számára már kinéztek egy 6 hektáros területet, ennek egy része közterület, másik része magánterület. Remélik, hogy a tulajdonosoktól sikerül majd felvásárolni a telkeket. Az új állatkert berendezése mintegy 500 ezer euróba kerülne.

“Nem tudunk majd vetekedni a nagy európai fővárosok állatkertjeivel, de az állatok számára a jelenleginél jobb körülményeket tudunk majd teremteni” – fogalmazott az elöljáró. Hozzátette: jövőre már szeretnék kiírni a licitetet a munkálatok kivitelezésére.

Majmot, oroszlánt, medvét adományoznak?

Az állatok siralmas helyzete nem ismeretlen a polgármester számára, de úgy véli. két lehetőség van: az állatkert bezárása és az állatok eladományozása, vagy marad minden a megszokott menetben. 0911NBoroszlan

„Nem az élelemről van szó, hanem azokról a lesújtó körülményekről, amelyek között ezek az állatok élnek. A ketrecek nincsenek karbantartva, az állatok öregek és rossz egészségi állapotban vannak” – magyarázta Cherecheş.

Rámutatott: felkértek más állatkerteket arra, hogy vegyék át az állatokat addig, amíg sikerül orvosolni a helyzetet, de erre egyetlen intézmény sem volt hajlandó.  

„Ha nem lesz más megoldás, bezárjuk az állatkertet, és az állatokat ingyen odaadjuk azoknak, akik ezt igénylik” – nyilatkozta a nagybányai polgármester.

Az egészséget nem lehet az állatokba gyömöszölni 

Újságírói kérdésre válaszolva az elöljáró elmondta: az állatok élelmezésére elkülönítettek egy keretet és kiküldenek majd egy bizottságot, hogy ellenőrizze a szabályok betartását.

„Élelmet kapnak, de az egészséget nem lehet kiskanállal beléjük gyömöszölni, újabb befektetésre azonban nincs lehetőségünk” – tette hozzá Cherecheş.

Kimaradt?