Kétnyelvű Darwin-napot tartottak Szatmárnémetiben

Charles Darwinra, az evolúciós elmélet tudományos alapjainak lefektetőjére emlékeztek szerdán Szatmárnémetiben, a nagy tudós születésnapján. A Megyei Múzeum tudományos munkatársa, Sike Tamás biológus szervezésében immár hatodik alkalommal rendezték meg a Darwin-napot, s az intézmény nagyterme ezúttal is megtelt közönséggel, elsősorban diákokkal.

Ami önmagában is azt bizonyítja – emelte ki az egyik előadó –, hogy jóllehet a hazai hivatalos tananyag keveset tárgyalja az evolúciót, s alig szól valamit Darwinról, a fiatalokat igenis érdekli az eredet tudománya.

A csaknem egész napos program első felében, vagyis délelőtt román nyelven hangzottak el előadások, délután pedig magyarul szakavatott biológus-tanárok és tudományos kutatók részéről. A magyar előadások fővendége Rózsa Lajos, a Magyar Természettudományi Múzeum Állatökológiai Kutatócsoportjának vezető munkatársa volt, aki eddig minden hasonló rendezvényre eljött Szatmárnémetibe, mert úgy látja, hogy az itteni fiatal biológusok több területen (a madár- és denevérkutatástól az összehangolt természetvédelemig, a természettudományi ismeretek népszerűsítéséig) komoly és eredményes munkát végeznek.

A szerdai Darwin-nap témája igencsak vonzó volt az ifjúság számára, mert a szerelem, a szaporodás és a tudomány viszonyáról szólt, nem csak az ember, hanem az állatok és növények viszonyában is. Rózsa doktor nagy figyelemmel követett előadása után nem kisebb érdeklődés követte a  kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem három fiatal tanárai, illetve kutatói, Marton Attila, Keresztes Lujza és Szabó D. Zoltán előadásait is.

Kimaradt?