Maros megye: méz is kerül a tej-kifli mellé az iskolába?

Iskolabuszokkal, kétnyelvű iskolai névtáblákkal, a nulladikosok számára tartalék munkaerővel, illetve a tej és kifli mellett remélhetőleg mézzel is készül a Maros megyei tanfelügyelőség az iskolakezdésre.0930evkezdeses

Maros megyében 870 ingatlanban 260 tanintézmény működik, ezek zöme szeptember 17-én gond nélkül megnyitja kapuit, ugyanis rendelkezik a közegészségügyi felügyelőség működési engedélyével. 17 intézmény ideiglenes jóváhagyást kapott csupán, háromban pedig engedély nélkül kezdik meg a tanévet.

Előkészülget az előkészítő

„Maros megyében 3705 kisgyerek iratkozott be az előkészítő osztályba. Számukra összesen 145 iskolában 260 osztály indul, 92 osztály pedig osztatlan, itt a legkisebbek az elsősökkel egy osztályban fognak tanulni” – számolt be Ştefan Someşan főtanfelügyelő hétfői sajtótájékoztatóján. 0930stefan somesan

Hozzátette: az előkészítő osztályok bútorzata is többnyire elkészült, kivéve néhány Segesvár környéki települést, ahol a munkálatokat vállaló cég nem teljesítette a kötelességét, ezért felbontották a szerződést és új vállalatot bíztak meg a bútorkészítéssel.

A nulladikosokat tanító 277 pedagógus felkészítő tanfolyamon vett részt, amelyet hamarosan újabb tanfolyam követ. „Újabb pedagógusokat képezünk ki, hogyha szükséges, akkor legyen felkészült szakemberünk” – részletezte a főtanfelügyelő.

{loadposition OTP}

Méz a tej és kifli mellé

„A kifli-tej program versenytárgyalására még nem került sor, ezért valószínűleg még egy hónapig azok a cégek szállítják az államilag finanszírozott tízórait, akik a tavaly” – magyarázta a főtanfelügyelő.

Maros megyében 64 ezer gyerek jogosult az ingyenes kiflire és tejre. Ştefan Someşan újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a tavaly felmerült méz-osztás szíve ügye, de nem látja, hogy mennyire sikerül ezt megvalósítani.

„Leginkább azt tartom elképzelhetőnek, hogyha kapnak is mézet a gyerekek, azt vigyék haza és otthon fogyasszák el, de mindenképpen szeretnénk, ha méz is járna a tejhez és kiflihez” – fogalmazott a főtanfelügyelő.

Iskolabusz: kettős hatás

Az iskolabuszokkal kapcsolatosan Someşan ismertette: jelenleg 75-80 autóbusszal rendelkezik a megye, az idén ehhez újabb 19-et kértek.

Azokon a települseken, ahol nincs iskolabusz a polgármesteri hivatal költségén személyszállítási cégekkel közöttek szerződést, így azok a buszok szállítják majd a gyerekeket az iskolába.

Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes a maszol.ro-nak kifejtette: véleménye szerint az iskolabusznak megvan az előnye, de hátrányára is válhat egy településnek, illetve a helyi iskoláknak.0930Illes Ildiko

„Ha van busz, akkor a szülők a másik faluba, a távolabbi tanintézménybe járatják a gyerekeiket, ami a helybeli iskola megszűnését fogja eredményezni. Ezen kívül a gyereknek sem jó, ha naponta órákat tölt ingázással és fáradtan érkezik haza” – magyarázta Illés.

Kétnyelvű iskola-névtáblák

A főtanfelügyelő-helyettes érdeklődésünkre azt is elmondta hogy, most készülnek az új iskolanévtáblák, amelyek a tervek szerint kétnyelvűek lesznek.

„Személyesen kértem a tanügyminisztériumot, fordíttassák le a román megnevezéseket magyar nyelvre, hogy hivatalosan kitehessük magyarul is a táblákat” – nyilatkozta Illés.

Mint részletezte: beszéltek egy reklámcéggel, amely elkészíti ezeket a feliratokat, úgy hogy tanévkezdésre kétnyelvű névtáblák lesznek az iskolákon.

Kimaradt?