Nem ösztönzi a törvény a környezettudatos hulladékgyűjtést

A hulladékgyűjtés az egyetlen közszolgáltatás, amelyet a lakosság még mindig személyre fizet és nem mennyiségre. Ezt próbálta megváltoztatni az RMDSZ törvénymódosító javaslatával, amelyet azonban nem fogadott el a parlament. Ilyen körülmények között kedden nem szavazták meg az RMDSZ-es képviselők a hulladékgyűjtésre vonatkozó törvényt. Az eddigi eseményekről és a Szövetség álláspontjáról Cseke Attila Bihar megyei parlamenti képviselő számolt be.

„Tavaly júniusban kidolgoztunk egy törvénymódosító tervezetet, melynek értelmében kértük, hogy Romániában mennyiség alapon fizessenek a hulladékért az állampolgárok, ugyanakkor arra is felhívtuk a figyelmet, hogy az önkormányzatok számára meg kell adni a lehetőséget arra, hogy helyi szinten dönthessenek az alkalmazott módszerről” – ismertette Cseke Attila képviselő, majd elmondta: jelenleg a hulladékgyűjtés az egyetlen közszolgáltatás, amelyet a lakosság még mindig személyre fizet és nem mennyiségre.

„Amennyiben az állampolgárok mennyiség alapon fizetnének a hulladékért, akkor saját érdekük lenne, hogy szelektíven, környezettudatosan gyűjtsenek, hiszen az újrahasznosítható hulladék után kisebb összeget kellene fizetniük” – magyarázta a Bihar megyei törvényhozó. Ezt követően Cseke Attila rámutatott azokra az esetekre is, amikor az elhagyott hulladékokat a szolgáltatónak kötelessége összeszednie az önkormányzattal megkötött szerződés értelmében, utólag az önkormányzatnak lehetősége van arra, hogy az elhagyott hulladék termelőjét megtalálja, behajtathassa rajta a szolgáltatás árát.

„Gyakorlatilag az önkormányzatnak kell kifizetnie az állampolgárok adóiból, különböző befizetéseiből, a hulladékgyűjtést végző céggel megkötött szerződés értelmében, az elvégzett szolgáltatásokat, amellyel gyakorlatilag, azt a hozzáállást népszerűsíti a törvény, hogy nem szükséges a hulladék elvitelre szerződést kötni, hiszen a törvény arra kötelezi az önkormányzatot, hogy kifizesse az elhagyott szemét elszállítását” – ismertette Cseke Attila.

„Elfogadhatatlan az a tény is, hogy az önkormányzatnak kötelessége az elhagyott hulladékok elhordását a szolgáltatónak kifizetni, amelynek árát visszakérheti, amennyiben megkerül a tulajdonosa, azonban a legtöbb esetben ez nem történik meg. Mi úgy véljük, hogy a helyi autonómia elvét sérti, ha az önkormányzatoknak pénzügyi kötelességet adnak egy olyan tevékenységért, amelynek kockázatát egy szolgáltatónak kellene vállalnia” – zárta tájékoztatóját Cseke Attila.

Kimaradt?