Nobel-békedíj: zsákutcába viszik Böjte Csabát?

Hétfőn már meghaladta a 25 ezret a Nobel-békedíjat Böjte Csabának elnevezésű Facebook-oldal lájkolóinak a száma. A ferences rendi szerzetes azonban zsákutcának tekinti a kezdeményezést. „Mindenkit arra biztatok, hogy elérhető célokat fogalmazzunk meg magunk és egymás számára” – nyilatkozta a maszol.ro-nak.

A Facebook-oldalt 2012. augusztus 16-án indította Bencze Attila székelyudvarhelyi költő, szerkesztő. „Ha mélyen a lelkünkbe nézünk, és elgondolkodunk azon az áldozatos munkán, amit Böjte Csaba tesz azért, hogy a család nélkül maradt gyerekek, fajra való tekintet nélkül, megtalálják a helyes utat, akkor azt mondom, hogy a magyarságnak igenis van, lehet olyan jelöltje, akit méltán emelhetnénk a Béke Nobel-díjasok sorába” – indokolta akkor a kezdeményezést.

Kezdetben a Facebook-oldalnak nem terjedt el különösebben a híre, az utóbbi hetekben azonban megnőtt az ismertsége: hétfőn a lájkolók száma elérte a 28 885-öt. A posztolók többsége természetesen támogatja a kezdeményezést, bár vannak ellenvélemények is. Akad, aki egyenesen ízléstelennek tartja Bencze Attila ötletét.

"Formális presztízskérdés"

A kezdeményező a közösségi oldalra azt írta: a következő célkitűzése az 50 ezer lájk elérése lesz. Azt szeretné ugyanis, ha a Nobel-békedíj jelöltjeit előterjesztő személyek szűk köréhez is eljutna annak a híre, hogy nagyon sokan tartják méltónak az elismerésre a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozóját.

Bencze Attila a maszol.ro-nak elmondta: Böjte Csaba Nobel-békedíjra jelölése egy fajta „formális presztízskérdés” volt számára. „Úgy gondolom, hogy egy olyan ember, aki képes volt beindítani egy folyamatot, amely által "fajra" való tekintet nélkül a jog-fosztottságban élő gyerekeknek jogot formált, és ezen jogokat tiszteletben tartva a gyerekeknek esélyt ad a társadalom teljes értékű tagjává válni, igenis, megérdemli a Nobel-békedíjat” – jelentette ki.

Arra a kérdésünkre, milyen esélyét látja a kezdeményezésnek, kijelentette: ha nagyon sokan akarják ugyanazt és nagyon sok embernek elmondják, akkor van rá esély. „Ha talán csak azt elérjük, hogy egyre több ember megismeri munkásságát, hallgatja vagy olvassa a tanításait, akkor nem cselekedtünk céltalanul” – fogalmazott Bencze Attila. 

Arra a kérdésünkre, hogy megkereste-e Böjte Csabát, mielőtt a Facebook-oldalt elindította volna, a kezdeményező nemmel válaszolt. “Amikor elindítottam az oldalt, akkor Böjte Csaba még nem tudott a dologról, de amikor egyik előadása után közöltem vele elmosolyodott. És látva az őszinte mosolyát, valamint azt a szerénységet, ami ezt az áldott egy embert jellemzi, úgy éreztem, hogy folytatnom kell” – magyarázta.

Szerintre a Nobel-békedíjra jelöléskor egyetlen egy esetben sem szokták kikérni az érintett véleményét. „Mert ha kikérjük adott fél véleményét arról, hogy ő jogosnak tartja-e az általunk irányába történő elismerést, az már nonszensz. Úgy sül ki, mint ha ő akarná az egészet” – mondta Bencze Attila.

A Nobel-békedíjra a jelöléseket kiválasztott személyek szűk köre teheti meg. Ebbe a körbe korábbi díjazottak, a nemzetgyűlések és kongresszusok tagjai, egyetemi tanárok, nemzetközi bírók és különleges tanácsadók tartoznak. A bizottság titokban tartja a jelöltek nevét és ugyanerre kéri a jelölőket is. A díjakat az öttagú norvég Nobel-bizottság ítéli oda, e testület tagjait a norvég parlamentből (Storting) választják. (Forrás: Wikipédia)

"Ne kergessünk légvárakat"

Böjte Csaba azonban nem örül a kezdeményezésnek. „Sok zsákutca van, mibe besétálva sajnos rengeteg drága időt, energiát lehet elpocsékolni. Egyik ilyen zsákutca a Nobel- békedíjat Böjte Csabának!” – jelentette ki a maszol.ro-nak.

A ferences rendi szerzetes úgy fogalmazott: szomorúan látja, hogy a közösségi oldalakon sokan időt és energiát nem sajnálva szervezkednek. Arra kér mindenkit, akik szeretik és fontosnak látják a gyermekvédelmi munkáját, hogy ne építsenek naivan olyan légvárakat, melyek kipukkanva kudarcot szülnek számukra.

„A jóhiszeműséget nem vitatom el senkitől, de mindenkit arra biztatok, hogy elérhető célokat fogalmazunk meg magunk és egymás számára! Például ne fagyjon meg senki e hideg télben az utcán, a fűtetlen házakban!” – nyilatkozta Böjte.

Mint mondta, sokkal jobban örvendene annak, ha a közösségi hálón elindulna egy olyan felhívás, mozgalom, hogy: „Bízok a holnapban, a szülőföldemen maradok, facsemetét ültetek!” Elképzelése szerint ezen a Facebook-oldalon mindenki megoszthatná az általa elültetett csemetéről, csemetékről a képet. „Aki a legtöbb facsemetét elülteti, szívesen elmegyek, a gyermekeinkkel, hogy a kertjét, erdőjét imádságos szeretettel meglocsoljuk” – ígérte Böjte atya.

Kimaradt?