Öröm az ürömben a vastag hótakaró a mezőgazdaság számára

Valóságos áldás a mezőgazdaságnak a hét végén lehullott hó – mutatott rá Ion Sandu, az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője vasárnap. A szakember szerint ennél jobbkor nem is jöhetett volna a vastag hótakaró, különösen a déli országrészben, ahol az elmúlt hónapokban a szárazság jelei mutatkoztak a földeken.

A hét folyamán jelentős mértékben lehűl a levegő, mínusz 10-15 fok alá, ám a napokban kialakult hóréteg megóvja a kicsírázott terményeket a fagytól. A meteorológus szerint a következő napokban a fővárosban -10 fokig süllyed a hőmérsékklet a nappali órákban, majd február 4. környékén kicsit megenyhül az idő, a legalacsonyabb nappali hőmérsékletek -5 fok körül alakulnak. Azt követően február 4. és 13. között újra lehűlésre számíthatunk, ezzel nagyjából vége is lesz a kemény télnek a meteorológus szerint.

Az elmúlt hét végén tomboló hóvihar hétfőn és kedden lecsillapodik, ám szerdán újabb ciklon hatása várható a déli, dél-keleti országrészbe, ami az elmúlt hétvégéhez hasonló jelenségeket hozhat a térségbe – figyelmeztetett Sandu.

Kimaradt?