Gyergyószárhegyi Lázár-kastély: három tulajdonos vagy 3000?

Nagy érdeklődés övezte a január 18-án, szombaton megtartott falufórumot a gyergyószárhegyi kultúrotthon nagytermében, ahol a Lázár-kastély jogi helyzetéről Gábor László polgármester és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke tájékoztatta a jelenlévőket, továbbá jelen volt Zöld Lajos, a kastély újjáépítését megszervező korábbi táborvezető is. A szárhegyi Lázár-kastély meghatározó a térség kultúrája, turizmusa szempontjából, magukénak érzik a szárhegyiek, hiszen sokan közülük önkéntesként dolgoztak annak feljavításán.

Borboly Csaba megyeelnök bízik abban, hogy közös gondolkodással sikerül megoldani a kialakult állapotot: „Fontosnak tartottam e falugyűlés megtartását. Bár jogilag kizárólag három tulajdonosa van a kastélynak, azt gondolom, hogy az az újjáépítésében részt vevő szárhegyieké is. Ezért meg kell beszéljük együtt, hogyan tovább – indította beszédét a megyeelnök. – Mi nem adjuk fel a megyei tanács részéről, keressük az egyeztetés útját. Múlt héten még nem láttam a kiutat, de a végén a Budapesten élő báró Lipthay Antal úr, a kastély többségi tulajdonosa írt egy levelet, amelyben jelezte, hogy a 13/24 részt átadják a megyei tanácsnak használatba. Ha van egy ilyen többségi örökös, aki átadja használatba elvárások nélkül, akkor van kiút, meg kell tudnunk találni a kiutat” – hangsúlyozta a megyeelnök.

A fő gond jelen pillanatban az, hogy a három tulajdonosi ág között nincs letisztázva, melyik rész kié. A jelenlegi helyzetben a gondot a Dél-Amerikában élő Berczely család, amely a kastély 9/24 részét birtokolja, és a Lipthay család közötti egyet nem értés okozza. Ennek feloldása jelentősen megkönnyítené, hogy a megyei tanács használatba vegye a kastélyt.

A Szárhegyen élő Vormair István, aki kastély 2/24 része felett rendelkezik, volt az első, aki felajánlotta a kastély ingyenes használatba vételét. Ő azt nehezményezte, hogy nem történtek meg a kért felújítások, a tetőzet feljavítása, csatornajavítás, és jogi útra terelte az ügyet. Ennek a megyei tanács jogászai által jelzett fő oka, hogy a Berczely-ág nem hajlandó aláírni az ingyenes használati szerződést, viszont nem lehet tisztázatlan tulajdonú ingatlanra közpénzt fordítani.

Borboly Csaba reményét fejezte ki, hogy a megyei tanács alintézményeként működő Kulturális és Művészeti Központ vissza tud majd költözni a kastélyba és folytatni tudja ottani tevékenységét.

„Nemzetstratégiai szempontból ez a kastély rendkívül fontos. Itt van egy személyes probléma, amit fel kell oldani, számtalanszor próbálkoztunk, és ezután sem adjuk fel. Bízom benne, hogy az örökösök a kastély kapuját nyitva fogják tartani addig is, amíg eldől a kérdés” – hangsúlyozta a megyevezető.

A találkozón elhangzott, hogy a kastélyban lévő értékekre ügyelni kell, meg kell oldani azok felügyeletét, védelmét. „Ha egy cserép leesik, tegyük vissza” – hangzott a kérés, hisz sajnos a megyei tanács erre jelenleg nem tud költeni.

„Azt gondolom, hogy a legjobb helyen a szobrok is, a képek is a kastélyban vannak! Helyes, hogy önök ügyelnek rá, és hogy az az elvárásuk, hogy semmi Gyergyószárhegyről ne kerüljön máshová. Ezzel én egyetértek, mint ahogy azzal is, hogy az alkotóközpontnak Gyergyószárhegyen van a helye, és személyes garanciát vállalok arra, hogy a továbbiakban is itt marad” – nyomatékosította Borboly Csaba.

Mint ismeretes, a szárhegyi alkotótábort a világ száz legnevesebb alkotótábora között tartják nyilván.  „Ha a kastélyon belül nem tudunk tábort szervezni, akkor kössünk szövetséget, és a község legyen a tábor, a képtár helye. Van rengeteg szép épület, felület ebben a községben, ahol ideiglenesen ezeknek az értékeknek a megőrzésére helyet kaphatunk, és az érdeklődő közönség számára az ajtót kinyithatjuk, hogy látogatható legyen” – javasolta a megyei elöljáró.

A falufórumon felolvasták Zöld Lajosnak a falugyűléshez írt levelét, aki a kastély restaurálását, újjáépítését és megmentését kezdeményezte, majd maga mellé állította az egész falut.

Gábor László polgármester bízik abban, hogy a tulajdonosok jó döntést fognak hozni, hisz nemcsak a szárhegyieknek, hanem az egész térségnek a legfontosabb látványossága a kastély, ezért nem kerülhet rá lakat.

„A kastély működtetése mindannyiunk számára közös cél. Nem kis munka az, amivel a kastélyt próbálták megmenteni a helybéliek” – fogalmazott a polgármester. Megítélése szerint egy olyan alapítványt kell létrehozni magyarországi segítséggel, amely szakemberek bevonásával jó tervet tud kidolgozni a kastély további működtetésére. Ugyanakkor köszönetét fejezte ki a tulajdonosoknak, és türelmüket kérte, hogy továbbra is a kastélyban maradhasson a sok gyűjtemény. „Ha itt mindenki vesz egy cserepet, akkor Vormair úr elvárásait meg tudjuk oldani. Reméljük, a tulajdonosok mind egyetértenek abban, hogy magánszemélyként bemehetünk és a cserepeket a helyükre tehetjük” – vetette fel a kaláka lehetőségét Borboly Csaba, és a hozzászólók támogatták e kezdeményezését. Több helybéli, aki gyerekként már kalákázott Zöld Lajos irányítása alatt, hangot adott azon véleményének, hogy nem szabad az általuk, szüleik és nagyszüleik által fáradságos munkával, majd az ezredfordulótól a Hargita Megye Tanácsa munkája által megteremtett és megőrzött értékeket veszni hagyni. Ha a múlt rendszerben lehetett kalákázni, akkor most is lehet.

„Be kell látnunk, hogy a jog most akadályt gördít a megyei tanács elé, s míg ezen akadály el nem hárul, addig a mienk, a szárhegyieké ez a feladat” – szólalt fel egy ötvenes éveiben járó helybéli. „A közmunka lehetősége fennáll, azok az emberek, akik eddig is tettek, azok ezután is hajlandók hozzájárulni munkájukkal a kastély megőrzéséhez, ha ezt a tulajdonosok is támogatják. Ez a szellemiség most is megvan a szárhegyiekben” – fogalmazott egy másik felszólaló lakos.

„Ismét beigazolódott azon meggyőződésem, hogy párbeszéddel, közös gondolkodással a nagy problémának tűnő kérdésekben egyszerű és viszonylag gyors megoldásokat tudunk találni. A mai szárhegyi falufórum az egyik ékes bizonyíték erre. Megtaláltuk a kiutat, megtaláltuk az összhangot és megfogalmaztuk a közakaratot Szárhegy polgáraival” – értékelte a falufórumot Borboly Csaba.

A gyergyószárhegyi Lázár-kastély tulajdonjoga és tevékenysége körül kialakult helyzetről készített jelentést Hargita Megye Tanácsának Elemző Csoportja, amely tanulmányozható honlapjukon . A téma iránt érdeklődők további hasznos információt találhatnak a megyei tanács Lázár-kastéllyal kapcsolatos aloldalán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?