"Álhumanizmus a második idegen nyelv elhagyása az iskolában"

A magyar tannyelvű osztályokban a második idegen nyelv elhagyását javasolta év elején a Maros megyei tanfelügyelőség, illetve választott tantárggyá változtatását, ha a diákok és a szülők ragaszkodnak hozzá. Az intézkedés elsősorban a tanárokat érintené, akiknek így csökkenne az óraszámuk.

Egyesek úgy vélik, a kevesebb idegen nyelv óra nem soktól fosztaná meg a diákokat, hiszen – mint mondják – heti két órában úgysem lehet egy idegen nyelvet elsajátítani. Bálint István, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója a maszol.ro-nak elmondta, valóban volt egy ilyen elképzelés, hogy csökkenteni kell az óraszámot, hiszen a magyar tannyelvű osztályok négy órával többel meg vannak terhelve. Ez a négy óra éppen a magyar nyelv és irodalom órák száma.

Az igazgató elmondta, nem fogják csökkenteni az óraszámot, hiszen ez a kezdeményezés ellentétes azzal az elképzeléssel, hogy 2016-tól az érettségizőknek két idegennyelvből kell vizsgázniuk. „Csak úgy lehetne ezt megoldani, ha a gyerekek és a szülők lemondanának a második nyelv tanulásáról, de ez szóba sem jöhet” – magyarázta az igazgató, aki inkább más, fölösleges tantárgyak óraszámát csökkentené.

Az anyanyelvű oktatás egyik sajátossága, hogy több tantárgyat tanulnak a gyerekek, ami éppen a magyar ebben az esetben, ezért nem lehet megvonni a magyar gyerekektől a második idegennyelv oktatását – véli Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) ügyvezető igazgatója. „Néhány nyelvtanár felhívott minket és tájékoztatott a tanfelügyelőségnek erről az intézkedéséről. Úgy gondoljuk, hogy ha ez a terv megvalósul, a diszkriminálja a magyar diákokat” – magyarázta Szigeti a maszol.ro-nak, hozzátéve, hogy valószínűleg feljelentik a tanfelügyelőséget az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.

„Nem lehet hátrányos helyzetbe hozni a magyar diákokat csak azért, mert a költségeket csökkenteni kell, hanem esélyegyenlőséget kell biztosítani mindenki számára” – hangsúlyozta a CEMO igazgatója.

Pádár Emília szülő lapunknak elmondta, a gyerekét értelemszerűen magyar iskolába íratta, és tisztában volt azzal a család, hogy több órája van, mint a szomszédos román osztályban tanuló gyerekeknek. „Én is így tanultam és visszagondolva, nem éreztem magam túlterhelve. Az anyanyelv tanulását fontosnak tartom, az idegennyelvekét is legalább annyira, és miután a román nyelv elsajátításával elkezdődött az idegen nyelvek tanulása, a többi nyelvhez lassan kialakultak a módszerek és szokások” – mondta a kétgyerekes édesanya a maszol.ro-nak. Kijelentette: „jól boldogultam ennyi nyelv birtokában, úgyhogy fölöslegesnek tartom ezt a fajta álhumanizmust”.

Az idegennyelvoktatással kapcsolatban Szabó Anikó angol nyelvtanárt kérdeztük, aki szerint az iskolában heti két órában valóban nem tanulhat meg a gyerek egy idegen nyelvet. Egy nyelvet heti négy órában és kis csoportos módszerrel lehetne eredményesen tanítani. „A mai iskolai módszerrel egy a tízezerből tanul meg angolul vagy németül” – magyarázta a tanárnő, aki ennek ellenére veszteségnek tartaná, ha valóban csökkentenék az iskolákban az idegennyelvórák számát, vagy ha kivennék a második idegen nyelvet a tantervből.

Marosvásárhelyen több idegen nyelv iskola, illetve idegen nyelv tanfolyam is működik, a legtöbben angolul, de a külföldi munkahelykeresés céljából sokan németül is tanulnak. Azok a tíz, tizenegyedikes középiskolások, akik beiratkoznak külön idegennyelvórára, nem csupán a sikeres érettségiért teszik, sokkal inkább azért, mert felismerték, hogy nagyobb eséllyel kereshetnek külföldi munkahelyet. 

Kimaradt?