Az egyház került a maneleklub helyére Kolozsváron

A kolozsvári Apafi Mihály Református Egyetemi Kollégium mögötti épületkomplexum január elsejétől visszakerült az egyház tulajdonába, hétfőn reggel már a sajtó képviselői is betekinthettek a gondozatlan termekbe.

Az újságírókat Ballai Zoltán, a református egyház gazdasági tanácsosa vezette körbe a földszinti és emeleti helyiségekben, amelyekben itt-ott tornyosult a hulladék, és ha nem az, hát a szagok vagy az elhanyagoltság árulkodtak az állam és a későbbi tulajdonos „odaadásáról”.

A Konstanca utca 1-3. szám alatt található, a huszadik század elején épült ingatlan az államosítás előtti időszakban bérházként szolgált, aztán sokáig a rendőrség működött benne. Később állami cég költözött be, mészárszék, húsfeldolgozó egység, italraktár lett belőle, a kilencvenes évek után a polgármesteri hivatal az Unita Turism vállalatnak adta el. A cégnek kilenc év pereskedés után kellett átadnia az épületet a református egyháznak.

A turisztikai cég kis türelmet kért az egyháztól, míg lejárnak az érvényes bérleti szerződései, az udvaron álló manele klub azonban jövő év végéig kötött szerződést velük. Hétfőn reggel a klubtulajdonos is megjelent a helyszínen, és hamar kiderült, hogy nem akar lakatot tenni a vállalkozására. Perrel fenyegetette az egyházat, Ballai Zoltán azonban elmondta, a helyiséget lezárják, ha pedig valaki erővel behatolna, értesítik a rendőrséget. Amint ki akar költözni, jelentkezhet, és elviheti a holmikat – a közeli lakók örömére egyébként, akik nehezen viselik a klub zajos tevékenységét.

A felújításra váró épületben fog működni az Erdélyi Református Sajtóközpont, az az intézmény, amelyben nyomtatott, audiovizuális és digitális sajtó egyaránt helyet kap. A renoválás több lépésben valósul meg, az egyház tanácsülésén százezer eurót különítettek el egyelőre. A remények szerint ezen a héten már elkezdik a takarítást,  április vagy május pedig már a médiaközpont indulásának hava lesz.

Kimaradt?