Iskoláknak adományozott tanszereket a Studium Alapítvány

Mágneses táblák, térmértani formák, matematikai eszközök, videoprojektorok, űrmérték-készlet, ritmuskészlet, a biológiai órához szükséges szemléltető eszközök szerepelnek többek közt abban az adományban, amit hétfő délután adott át a Studium Alapítvány a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum és a Református Kollégium számára.

Vass Levente, az alapítvány vezetője ismertette az adományok forrását, elmondta, a Bethlen Gábor Alapnál pályáztak és didaktikai eszközök vásárlására nyertek 700 ezer forintot. Ebből vásárolták meg azokat a szükséges dolgokat, amelyekről az egy-négy osztályos tanítónők listát készítettek. 

A szemléltető eszközökre nagy szükség volt, mondta Szitai Tünde tanítónő, hiszen alig tíz éve folyik az iskolában elemi oktatás és a felszerelés még hiányos volt, többnyire a pedagógusok saját költségükön állították elő mindazt, amire szükségük volt. „A gyerekeknek szükségük van a modern eszközökre, hogy jobban elsajátíthassák a tananyagot” – mondta a tanítónő valamennyi kollegája nevében, bemutatva, hogy a megvásárolt eszközök, tárgyak mit szolgálnak, milyen tantárgyak gyakorlati oktatására valók.

A Studium Alapítvány idei, másik nagy projektje a Budapest Bár együttes jótékonysági koncertje volt az alapítvány fennállásának 15 éves évfordulóján, amikor több mint 30 ezer lej gyűlt össze. Ezt az összeget részben didaktikai eszközök vásárlására fordították, illetve hozzájárultak a Procardia Alapítvánnyal együtt az egy-négy osztályosok által használt mellékhelyiségek felújításához.

Tízezer lejt a Bolyai és a Református Kollégium számára szántak, a közösen használt laboratóriumok, kabinetek felszerelésére. Erre az intézményvezetők össze is állították a szükséges listát, amelyen az idegennyelv-, a biológia-, a román-, a földrajz-kabinetek felszerelése szerepel, a díszeterem számára egy videoprojektor, a diákszövetségnek pedig egy számítógép.

Bálint István, a Bolyai igazgatója elmondta, ahhoz, hogy minőségi oktatásban részesüljenek a gyerekek, minőségi taneszközökre is szükség van. Az iskola saját erőből mindazt, amivel most gazdagodott, nem tudta volna beszerezni, ezért is nagy segítség a Studium Alapítvány támogatása. 

Kimaradt?