Német Mikulás jár az Avasban ezen a héten

Német Mikulás járt hétfőn az Avasban, az ország észak-nyugati szögletében, amely színes folklórját leszámítva, már csak földrajzi helyzete miatt is rendszerint kiesik a figyelemből. Ezúttal a világ többféle táján jelen lévő német nagyvállalkozó, Hans Lindner Szatmárnémetiben működő alapítványának köszönhető, hogy 250 avasi óvodáshoz és kisiskoláshoz (vegyesen magyarokhoz és románokhoz) eljött a német Mikulás is.

Koczinger Tibor az alapítvány igazgatója szerint az ajándékcsomagok értékét csak növeli, hogy hasonló életkorú német gyermekek állították össze és küldik itteni társaiknak. Így az ilyenkor szokásos édességek mellett a legtöbb csomagban mindaz megtalálható, ami a 4-10 éves gyermekeknek ebben a korban elengedhetetlenül szükséges, a fogkefétől és fogpasztától a színes ceruzákig, a vonalzótól a tolltartóig. Avasújvárostól és környékétől, ahol hat település kicsinyeit ajándékozták meg, a Hans Lindner-kocsi a Szamos völgyébe vette az irányt, ahol Patóháza vegyes magyar-román iskolájának elemistái várták.

Kedden Tasnád környékén, ugyancsak vegyes lakosságú falvakban osztanak ki több száz német ajándékcsomagot. Koczinger Tibor a maszolnak elmondta, hogy tudatosan keresnek fel olyan településeket, amelyeket nehezebb megközelíteni, mert ezekben jobban elkel a segítség.

Kimaradt?