Csákánnyal tüntettek Greenpeace-aktivisták a parlament előtt

Mintegy 40 Greenpeace-aktivista hatolt be csákányokkal felszerelkezve hétfőn a parlament előtti gyepes részre, és a verespataki aranybánya-beruházás ellen tüntetett. Az aktivisták a bányatörvény módosítása, valamint a verespataki bányaberuházást elősegítő jogszabálytervezet ellen is tiltakoztak, amelyek jelenleg a román parlament asztalán vannak.

A román, osztrák, magyar, lengyel, szlovák, német, egyesült államokbeli, kanadai, szlovén, cseh és horvát aktivisták a parlament épülete előtti füves részen „aranyásásba fogtak”, miközben a transzparenseikkel az „Aranybányászati terület” és a „Románia, szavazz a cianid ellen!” üzeneteket jelenítették meg. A csendőrség rövid idő után elvezette őket, a tüntetők nem tanúsítottak ellenállást.

Az elmúlt néhány hónapban a kormány különleges törvényjavaslatokat készített elő, amelyek lehetővé tennék bármilyen magánvállalat számára – nemcsak a Rosia Montana Gold Corporation számára –, hogy tetszőleges helyen tetszőleges erőforrást termeljenek ki. Ehhez elegendő annyi, hogy a projekt „nemzeti érdekű” vagy „különleges közérdekű” besorolást kapjon. „A kormány többé már nem törődik a közösségek elpusztulásával, a környezettel; a történelmi, természeti és kulturális örökségekkel. A mai tüntetés bemutatja, mit meg nem tehet egy vállalat Romániában, ha érdeklik a föld alatt rejlő erőforrások. Az aktivisták ezzel az akcióval üzenetet küldtek a parlamenti képviselőknek a döntéseik és a szavazataik várható következményeiről” – áll a Greenpeace közleményében.

A bányatörvény módosításának tervezete nemsokára a képviselőház elé kerül. A tervezet gyakorlatilag a korábban elutasított Verespatak-törvény előírásait vette át, előírásai elősegítik a ciántechnológiás verespataki aranykitermelés beindítását.

„Ezek a törvényjavaslatok súlyos visszaéléseket lehetővé tevő, az alapvető emberi jogokat – például a magántulajdonhoz való jogot és a tiszta környezethez való jogot – sértő intézkedéseket is tartalmaznak, a vállalatokat pedig különleges kiváltságokkal ruházzák fel” – írja a Greenpeace.

Kimaradt?