Csermely Péter hálózatkutató Kolozsváron tart előadást

Csermely Péter, a Semmelweis Egyetem, az Orvosi Vegytani Intézet és a LINK-csoport hálózatkutatója december 13-án, pénteken előadást tart Kolozsváron – tájékoztattak a szervezők.

Miért jó az, ha egyszerre tudnak öregek és fiatalok lenni a bennünk és a körülöttünk lévő hálózatok? című előadására a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Aula Magna termében kerül sor.  Azok, akik nem férnek be az Aula Magna terembe, a II/1-es teremben, kivetítőn követhetik az előadást.

A biológiai és a társadalmi rendszereket leíró hálózatok egy sor olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amely mindegyikükre közel egyaránt érvényesek. Az előadás a komplex rendszerek alkalmazkodó képességének két ilyen általános tulajdonságát mutatja be. Ebből az egyik a stresszre, a krízishelyzetre adott válasz. Ilyenkor a hálózatok a fehérjéktől az emberekig szorosabb csoportokat képeznek. Azonban a „zárjuk össze a sorainkat, ha baj van” reflexe nem elég. Éppen a legnagyobb bajban kell ugyanis megtalálni azokat a távoli kapcsolatokat, amelyek esélyt adnak egy új megoldás megtalálására.

A hálózatok másik általános tanulási módszere az, amikor plasztikus és merev formák között ingadoznak. A plasztikus forma olyan, mint a fiatal gyerek: játékos, kreatív, felfedező. A merev forma olyan, mint a bölcs öreg: már megtalálta az optimális megoldást, emlékszik rá, és azt nem hagyja el. Az előadás bemutatja, hogy az egyszerű molekuláktól az emberi agy tanulásán át a társadalmakig, hogyan érvényesül az az igazság, hogy akkor járunk a legjobban ha páros napokon öregek, páratlan napokon pedig fiatalok tudunk maradni.

Kimaradt?