Könyveket szór szét a szórványban az RMDSZ

„Minden magyar számít” mottóval  indította újra könyvadományozási körútját az RMDSZ, a héten zajló körút során kilenc településen ajándékoznak olvasnivalót a helyi településeknek. A karácsony előtti adományozás során több ezer könyvet és folyóiratot tesznek elérhetővé Észak-Erdélyben és csángóföldön.

A körút első állomásán, a Kolozsvár melletti Kisbácson Bodor László, az RMDSZ programokért és ifjúságért felelős főtitkárhelyettese elmondta, kétezer olyan könyvet osztanak szét, amely a Communitas Alapítvány támogatásával kerülhetett a polcokra, és kétezer olyant, amely a főtitkárság és a Szövetség különböző rendezvényein, magánszemélyek által lett összegyűjtve. A felsoroltak mellé jár háromezer folyóirat, magazin is, mint a Helikon, a Látó, a Székelyföld vagy az Erdélyi Riport.

A kisbácsi Magyar Ház négy doboz könyvvel és több tucat folyóirattal gazdagodott. Vezetője, id. Deák Ferenc elmondta, a településen van hagyománya a könyvek gyűjtésének, és remélhetően foganatja is lesz a mostani adományozásnak annak ellenére, hogy a könyv nem divat – még ha értéke is van.

Száfta Szende, a program koordinátora arról beszélt, a körút Szilágy megye három települését, Nagybányát, Máramarost, Besztercét, Pusztinát és Dést érinti, ez mintegy 1200 kilométert jelent, ideális időjárás mellett. A több ezres gyűjteményt csütörtökig osztják szét.

Az RMDSZ két évvel ezelőtt szórványkollégiumokban adományozott, a tervek szerint pedig az elkövetkező években a dél-erdélyi Magyar Házakba is ellátogatnak.

Kimaradt?