Zöld utat adott a kormány a nyugdíjkorhatár egységesítésének

Pozitívan véleményezte szerdai ülésén a kormány a nyugdíjkorhatár egységesítésére vonatkozó törvénytervezetet. Eszerint 2035-re a férfiak és nők egyaránt 65 éves kortól mennek majd nyugdíjba, a két nyugdíjkorhatár kiegyenlítését azonban fokozatosan vezetik majd be. A törvény azokat a nőket érinti, akik 1970 után születtek.

A tervezet azt is előírja, hogy nyugdíjra csak az jogosult, aki legkevesebb 15 évig fizetett nyugdíjjárulékot. Victor Ponta miniszterelnök a tervezettel kapcsolatban megjegyezte: a nyugdíjkorhatárok kiegyenlítését az Európai Unió kérésére vezeti be Románia. A jogszabályt hamarosan a parlament elé terjeszti a kormány.

Az RMDSZ korábban közölte: nem támogatja a nők és a férfiak nyugdíjkorhatárát egységesítését. Kerekes Károly képviselő szerint inkább arra kellene lehetőséget teremteni, hogy aki 63 éves kora után is szeretne dolgozni, az dolgozhasson. Felidézte, hogy az Európai Bizottság csupán ajánlást fogalmazott meg a tagállamok számára a nyugdíjkorhatár egységesítésére, ennek alkalmazásánál figyelembe kell venni a helyi sajátosságokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?