Folyamatosan készülnek a hargitai barlangi mentők

Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangi mentő Közszolgálata újabb felkészülési gyakorlatot tartott az elmúlt hétvégén a Súgó-barlangnál. A közszolgálat tevékenysége idén májusban bővült barlangi mentéssel, azóta folyamatos annak a 14 személynek a válogatása, akikből összeáll a csapat.

Ők a barlangimentő-iskolában sajátítják el a szükséges ismereteket, a válogatást a közszolgálathoz önkéntesen csatlakozott oktatók tartják. A csapat tagjainak fontos a fizikai és szellemi képességük, és a szűk járatokon való átkelés meg a felszíni gyakorlatok után kiválasztják azokat, akik képesek ezeket az embert próbáló tevékenységeket elvégezni, ismertette Fekete Örs, a hegyi és barlangi mentő közszolgálat vezetője.

A válogatás nagy lépésekben folyt, a hétvégi alkalom volt az utolsó, ezután összeáll a 14 barlangi mentőből és egy technikai vezetőből álló csapat. Az elkövetkező időszakban újabb feladatokkal kell megbirkózniuk a tanítványoknak, a teljes képzés legkevesebb két évet tart, mivel három iskolát kell elvégezniük, tudtuk meg Fekete Örstől. Ezek a TSA1, TSA2 szakmai képzések, valamint a technikusi iskola, amelyeket kötelező módon ki kell járnia minden barlangi mentőnek. Az elsőt a Békás-szorosban tartják, mivel idén sikerült kialakítani a vizsgázáshoz szükséges terepet – sziklafal kiépített sziklamászó utakkal –, illetve szintén vizsgázásra feltárták a Péter bácsi néven ismert barlangrendszert, amelyet veszélyessége miatt hamarosan le is zárnak.

A barlangi mentők tevékenysége Hargita megye mind a négy tájegységét érinti, a balesetek azonnali, szakszerű ellátását biztosítja. Ezekhez az esetekhez eddig a hegyimentőket riasztották, akik a megfelelő felszerelés és felkészültség hiányában saját életüket veszélyeztetve siettek a helyszínre, magyarázta a közszolgálat vezetője.

Fekete Örs hozzátette: a barlangi mentők további feladata lesz a barlangok feltárása, feltérképezése, veszélyességük megállapítása, illetve ezek megóvása. 

Kimaradt?