Politika miatt nem temetik már a tanügyet a háromszéki diákok

Miután a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum vezetője nem adott engedélyt arra, hogy az iskola előtt szervezzék meg a tanügyi rendszer temetési szertartását a diákok, a kifizetetlen bérletpénzekkel elégedetlen ingázó tanulók bejelentették, hogy nem szervezik meg a tervezett tiltakozó akciót. Lőfi Gellért iskolaigazgató a szekelyhon.ro-nak elmondta: a diákoknak joguk van tüntetni, viszont kifogásolja, hogy a tiltakozók politikai szervezetek nevében - így az Erdélyi Magyar Néppárt és Erdélyi Magyar Ifjak nevében is - nyilatkoztak a sajtónak.

Emiatt a tanintézmény számára nem megengedhető, hogy tevékenységét bárki összemossa bármely politikai szervezettel. Az EMNP sepsiszentgyörgyi elnöke, Nemes Előd - aki az eddigi diáksztrájkok szervezésében részt vett – a sajtónak kifejtette: ő a diákok felkérésére csak a román újságírók kérdéseire válaszolt, mivel a tanulók nem tudnak jól beszélni románul.

Remus Pricopie tanügyminiszter egyébként a hét elején ígéretet tett a kifizetések felgyorsítására, illetve arra, hogy ezentúl havonta megtérítik az ingázási költségeket a diákoknak.

Mint arról beszámoltunk, Kovászna megyében 5358 diák ingázik otthona és iskolája között. Közülük mintegy 3000 tanuló jogosult bérletpénzre, ugyanis csak azoknak jár támogatás, akiknek településén nincs iskola vagy anyanyelű oktatás. Nekik még 1,6 millió lejjel tartozik az oktatási tárca az elmúlt tanévi ingázásaik költségeinek megtérítésével.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?