Pusztító erejű földrengésre rendezkedik be Bukarest

A szakemberek által megjósolt nagy erejű földrengésre készül Bukarest. Az eseményt egy éven belül várják.

A HotNews hétfőn térképen tüntette fel azt a 12 fővárosi iskolát, ahová súlyos földrengés esetén be tudnák fogadni a lakás nélkül maradó személyeket. A Bukaresti Főpolgármesteri Hivatal által előkészített 12 tanintézményben összesen 3000 személy ellátására van lehetőség. Az iskolaépületek földrengésbiztosak, tornatermeiket is lehet használni szükség esetén.

A polgármesteri hivatal készenléti csomagokat, tábori ágyakat, pokrócokat, villanyáram-generátorokat, elsősegélycsomagokat és személyes túlélőcsomagokat szállít az épületekbe, illetve bunkereket is ásnak az iskolák udvarán.

A fővárosi önkormányzat ugyanakkor a piros táblával jelzett épületek lakói között túlélőcsomagot oszt szét a közeljövőben. Ehhez mintegy 4000 csomagot készít elő az önkormányzat, raktáron 2000 ilyen csomagja van már Bukarestnek. A túlélőcsomag elsősegélynyújtáshoz szükséges kellékeket, vizet és tartós élelmiszert tartalmaz.

A piros táblával jelzett épületek földrengés esetén fokozott omlásveszélynek vannak kitéve, ezért lakóik élete is veszélyben forog. Bukarestben 374 piros táblával jelzett ingatlant tartanak számon, amelyek egy erősebb földrengés alkalmával szinte biztos, hogy összeomlanak. Ezek az épületek a kiemelten omlásveszélyes besorolását kapták. További 302 épület a fokozottan omlásveszélyes kategóriába került. Az elmúlt tíz évben mindössze 14 ingatlant erősített meg a fővárosi önkormányzat.

Az elmúlt hetekben az önkormányzati alkalmazottak felkeresték a lakónegyedekben épült tömbházak bunkereit, amelyeket  katasztrófa esetén használhat a lakosság, ám kiderült, ezek vagy más rendeltetést kaptak az évek során - parkolót vagy tornatermet alakítottak ki bennük -, vagy felújításra szorulnak, mivel karbantartás hiányában sem a szellőzőrendszerek, sem a szükséges berendezések nem működnek.

Az 1977-es romániai földrengés 7,2 fokozatú volt a Richter skála szerint, és alig 56 másodperc alatt romba döntötte Bukarestet. A földrengés országosan több mint 1500 emberéletet követelt, 1400 személy a fővárosban halt meg. Az egész országot megrázó földmozgásnak 11300 sérültje volt, 35 ezer épület omlott össze, a fővárosban 33 magas tömbház és számos műemléképület változott romhalmazzá. A földrengés epicentruma Vranceában volt, 100 kilométeres mélységben, és a teljes Balkán félszigeten érződött.

A szakemberek megfigyelései alapján a térségben 37 évenként erősebb, a Richter skála szerinti 7-es fokozatot meghaladó földmozgások alakulnak ki. A megfigyelések alapjául szolgálnak az 1977-es, 1940-es, 1908-as, 1893-as, 1838-as földrengések, ám az elmélet szerint bármikor bekövetkezhet nagyobb földmozgás. Erre példa, hogy alig 9 évvel a tragikus rengés után, 1986-ban is jegyeztek 7,1-es erősségű földmozgást, ám annak nem voltak súlyos következményei.

A megfigyelések szerint egy-egy ilyen nagyobb földrengést mindig fokozott tektonikus mozgás előz meg, az idén pedig Romániában a megszokottnál sokkal erősebb tektonikus tevékenység zajlott. Nemrégiben a kutatásért felelős tárca nélküli miniszter, Mihnea Costoiu egy informatikai rendszer kidolgozását jelentette be, melynek révén a hírtelevíziók 30 másodperccel a földrengés előtt értesülnének az eseményről, így tudnák tájékoztatni a lakosságot is, hogy lehetőség szerint védekezzen. A rendszerbe bekapcsolnák a mobiltelefon hálózatokat is, a földrengés sújtotta területeken élők így sms-ben kapnák az értesítést.

A hatóságok népnevelő kampányt is terveznek, hogy erős földrengés alkalmával ne alakuljon ki a tömegpánik, hanem mindenki tudatosan cselekedjen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?