Hétfőtől kezdik a sztrájkőrséget a tanárok

Háromnapos sztrájkőrséget hirdetett a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) három napig, hétfőtől szerdáig. A pedagógusok a kormány és a Szociál-Liberális Szövetség (USL) székháza előtt állnak sztrájkőrséget 11 és 14 óra között. Ugyanakkor a szakszervezethez tartozó tanárok japán sztrájkot tartanak, vagyis fehér karszalaggal tartják meg az órákat.

Azt kérik, jövőre a kormány fordítsa a hazai bruttó össztermék (GDP) 6 százalékát az oktatásra és növelje a tanügyben dolgozók bérét, módosítsák a diákok javára a tanügyi törvényt, valamint politikamentesítsék a tanügyet és csökkentsék a bürokráciát.

November elsejétől a Spiru Haret Szakszervezeti Tömb is sztrájkot hirdet. A tanárok fizetésének növelését kérik, és ha ezt nem biztosítja a kormány, akár a tanévet is felfüggeszthetik a szakszervezethez tartozó intézményekben. Múlt héten Daniel Chitoiu pénzügyminiszter bejelentette, nem fordíthatja a kormány a GDP 6 százalékát az oktatásra, de azt megígérte, jövőre megemelik a tanárok fizetését.

A szakszervezetisek november 6-án utcai tüntetést terveznek a fővárosban, hogy ezzel is nyomatékosítsák a követeléseiket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?