Kalákában számolták az aprót Marosvásárhelyen

Kicsik és nagyok, fiatalok, idősek, nyugdíjasok, tinédzserek kalákában válogatták szombat délután Marosvásárhelyen, a Deus Providebit Tanulmányi Ház előcsarnokában azt az aprópénzt, amely a kétnyelvű árcédulák osztogatásáért megbüntetett Lakó Péterfi Tünde bírsága felének kifizetésére gyűlt össze Erdélyből.

A civil aktivistának adományozott 1, 5 és 10 banisok összértékéről hétfőn számol be a sajtónak az Itthon vagyunk nevű civil csoport, amely kezdeményezője volt a piaci kétnyelvű árcéduláknak, illetve annak, hogy a büntetés felét, a 750 lejt aprópénzben fizessék ki. Lakó Péterfi Tünde azonban szombat este az MTI-nek már elárulta: 8420 lej gyűlt össze, tehát a befizetendő összeg többszöröse megmarad a bírság törlesztése után.

Érdeklődésünkre Lakó Péterfi Tünde elmondta, több mint ötvenen siettek szombaton a segítségére. Arra a kérdésünkre, nehéz-e szétválogatni a kis fémpénzeket, egy kalákázó nyugalmazott pedagógus hölgy azt válaszolta: „annak, aki szokva van a rizs, vagy a paszuly szétválogatásával, szemezésével, ez sem jelentett nagyobb feladatot”.

Horváth Gabriella, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatóhelyettese elmondta, a meghirdetett időpontban, 15 órakor kezdte a válogatást és 18 óráig, amíg befejezték, segített, válogatta az aprót az egyik, erre a célra kihelyezett asztal mellett. Az asztaloknál szétválogatták a sárga, ezüstös és bronz-színű érméket, a terem egyik sarkában elektronikus mérlegre, onnan pedig egyenlően elosztva zöld nejlnonzacskókba kerültek az aprók.

A teremben ült Dávid László, az a szatmári történelem tanár is, aki egy saját készítésű, kisebb méretű tulipános ládával érkezett. A ládát erre az eseményre készítette rekordidő alatt, és közel 40 kiló aprópénzt hozott benne Marosvásárhelyre.

Kimaradt?