Kénsavas vízzel elárasztott faluval figyelmeztetnek Verespatak jövőjére

A kénsavas vízzel elárasztott, negyed évszázada elpusztított Szászavincről készült drámai rövidfilmmel figyelmeztetnek a ciános bányaberuházást ellenző környezetvédők arra, hogy milyen sors vár Verespatakra a bányaprojekt megvalósulása esetén.

A Verespatak szomszédságában lévő egykori Szászavinc helyén ma már több mint száz hektáros kénsavas zagytározó található, amelyből csak az elpusztult falu ortodox templomának tornya áll ki. A sárga és vörös színű, nehézfémekkel szennyezett savas víz a veresvölgyi rézbányából folyik a völgyzáró gáttal kialakított mesterséges tóba, amelynek savasságát mész adagolásával próbálják semlegesíteni.

A holdbéli tájon egy amatőr filmes, Florin Cofar készített nagy hatású rövidfilmet, amelyet szeptember 23-án töltött fel a YouTube videómegosztóra: az eltelt két hétben az alkotást csaknem százhúszezren látták. A filmet főleg a verespataki bányaberuházás ellen másfél hónapja folyamatos tüntetésekkel tiltakozó környezetvédők terjesztik a közösségi portálokon, Verespatak jövőjét szemléltetendő.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zMvnZnlMzbg

A mindeddig ismeretlen Cofarról az egyik televíziócsatorna kiderítette, hogy fogorvosként dolgozik Temesváron és - a filmben szereplő, gyermekkori emlékei helyszínére visszatérő fiatalemberhez hasonlóan - maga is egy Szászavinccel szomszédos faluban nevelkedett.

Tavaly a legismertebb román színésznő, Maia Morgenstern tiltakozott megrázó reklámklipben a verespataki aranybánya megnyitása ellen. Ez a kisfilm azóta több mint hatszázezer letöltést regisztrált. 2004-ben Kocsis Tibor magyar rendező készített dokumentumfilmet a bányaprojektről. A legújabb verespataki fejleményekről egyébként újabb részt kíván forgatni a dokumentumfilmes.

A veresvölgyi rézbánya hatalmas, amfiteátrumszerű külszíni fejtése alig három kilométernyire található Verespataktól, ezért sokan össze is tévesztik vele. A kitermelést működtető Cuprumin állami bányavállalat magánosítására Románia kötelezettséget vállalt a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelszerződésben, a tavalyi privatizációs kísérlet azonban meghiúsult.

A Szászavinc feláldozásával létrehozott kénsavas zagytározót korábban Traian Băsescu államfő is ketyegő ökológiai bombának nevezte, amely egy gátszakadás esetén komoly veszélyt jelent az Aranyos és a Maros élővilágára.

Kimaradt?