Nagyszabású projektre készülnek a kolozsvári természetvédők

Egy új természetvédelmi projektet mutatott be hétfőn délután Kolozsváron az Apáthy István Egyesület, amelyben három Kolozs megyei Natura 2000-es terület és tizennyolc faj védelmét szorgalmazzák.

A Kolozsvári Bükk-Malomvölgy, a Szentiváni rét és a Kis-Szamos közösségi jelentőségű területek integrált kezelési terveinek kidolgozásának részleteit Markó Bálint egyetemi adjunktus ismertette, előbb röviden felvázolva az egyesület történetét. A szervezetet 2001-ben, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Biológia Karának oktatói és kutatói hozták létre azzal a céllal, hogy az oktatás minőségét fenntartsák, környezeti értékeinket pedig oltalmazzák konferenciák, kutatások szervezésével, könyvek és folyóiratok kiadásával.

A három Kolozs megyei természetvédelmi területet célzó projekt kapcsán két fő irányvonalról esett szó: egyrészt erőteljesebben őrizni a jelen lévő fajokat, másrészt tudatosítani a lakosságban, hogy a védett fajok helyi és országos szinten is jelentősek. A cél, hogy feltérképezzék a területeken élő fajokat a környezetük állapotával együtt, majd digitális térképet készítsenek el minderről, és javaslatokat tegyenek egy végleges menedzsment-tervre.

A tudatosításhoz több tervet írtak elő, a fotókiállításoktól kezdve az öko-karavánokon, iskolásoknak szervezett bemutatókon át a különféle tematikus napokig. Markó elmondta, a területek teljes feltérképezését, és kész tervek elkészítését várják el a projekttől, együttműködve intézményekkel, iskolákkal, civil szervezetekkel, szakemberekkel.

A továbbiakban Nagy Beáta Henrietta bemutatta azt a tizennyolc növény- és állatfajt, amelyeket a jövőben feltérképeznek, köztük több lepkefajt, egy béka- és egy teknősbéka fajt, valamint az európai vidrát.  Szabó Anna biológus egy, az ukrán és magyar határ közelében levő természetvédelmi területre kiírt projekt részleteiről beszélt, hogy a konferencia népes, többnyire egyetemistákból álló közönsége lássa, egy jó terv véghezvihető, ha megfelelően dolgoznak.

Kimaradt?