Székelyföldön már október elsején beköszöntött a tél

Beköszöntött kedd reggel a tél Székelyföldön: Hargita megyében akadozik a forgalom, mivel hajnaltól egyfolytában havazik. Helyenként öt centiméteres a lehullott hóréteg vastagsága az utakon, Hargitafürdő közelében pedig sokan elakadtak autóikkal, itt helyenként a hóréteg vastagsága meghaladja a 10 centimétert.

Cătălin Romănescu, a Hargita Megyei Útügyi Igazgatóság vezetője a maszol.ro-nak kedden délután elmondta, már a kora reggeli órákban kivezényelték a hóeltakarítást végző gépeket, egységeket, amelyek délre már minden útvonalat megtisztítottak a frissen hullott hótól. Gyergyó, illetve a Gyilkostó környékén voltak fennakadások a vastagabb hóréteg miatt, azonban a kora délutáni órákra ezt a problémát is sikerült elhárítani

A fővárosban egy asszony súlyos sérüléseket szenvedett, miután egy vastag faág rászakadt. A 31 éves nőt a rohammentők szállították kórházba koponyasérülésekkel és törött lábbal. Bukarestben egyébként számos utcát elöntött a víz, fákat csavart ki és tört darabokra az erős szél, több mint húsz személygépkocsit is összetörtek a leszakadt vastag faágak, de egy lakóház is megrongálódott a ráeső fatörzs miatt. A közlekedés több főútvonalon is akadozik, a buszok és villamosok öt vonalon egyáltalán nem tudnak közlekedni a felgyűlt víz, illetve az úttestre hullott fadarabok miatt.

Hargitafürdő irányába azonban a kora reggeli órákban nehéz volt a közlekedés, a helyenként közel 10 centiméteres hó vastagsága miatt, így többen választották a visszafordulást a hegyre való felmenés helyett. Volt azonban olyan pórul járt sofőr is, aki Hargitafürdő felé tartva árokba csúszott, azonban komolyabb balesetről nem érkezett jelentés.

A csendőrséghez tartozó hegyivadász alakulat közleményt adott ki a hirtelen jött havazás alkalmából, amelyben nyomatékosítják, hogy alakulataik a hegyen levő turisták segítségére sietnek, ha riasztják őket. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy ha a zord idő ellenére is a hegyre látogatnának, a kijelölt turistaösvényeket használják, és ha bajba kerülnek, tárcsázzák a 112-es egységes segélyhívó-számot.

Konstancán valamennyi kikötőt lezárták a heves szél miatt. Egy utasszállító hajót 500 személlyel a fedélzetén átirányítottak Bulgáriába, mivel a vihar miatt nem tudta megközelíteni a román partot. Konstancán a szél erőssége meghaladja a 60-70 kilométeres óránkénti sebességet a parton, a tenger fölött pedig akár a 80 kilométer per órát is. A rossz idő nem csupán a tengeri hajózást akadályozza, hanem a folyamit is: a Konstanca Dél kikötő is le van zárva, amely a Dunacsatorna Fekete tengerrel kapcsolódó forgalmát biztosítja. 

Több Kovászna megyei útszakaszon is téli útviszonyok között zajlik a közlekedés, miután kedden 20-25 centiméteres hóréteg rakodott az úttestre, tájékoztatta lapunkat Ion Popa. A Kovászna megyei rendőrség parancsnoka szerint Felsőháromszéken nehézkes a közlekedés a Kovászna és Vrancea megyét összekötő DN2D jelzésű országúton Ozsdola és Focşani között, illetve a DN11-es jelzésű országúton Bereck és Ojtoz között. Ezen a szakaszon kedd reggel egy ideig nem is lehetett közlekedni, miután egy teherautó kicsúszott az úttestről. A háromszéki rendőrparancsnok szerint a havazás által érintett útszakaszokon közlekedésrendészek irányítják az autós forgalmat, és nem engedik áthaladni azokat a járműveket, amelyek nincsenek felkészítve a téli útviszonyokra.

Ion Popa elmondta, a havazás hirtelen jött, ezért a rendőrség nem bírságolja azokat a sofőröket, akik nem szereltek téli gumit az autójukra. Az útkarbantartó cégek kivezényelték járműveiket a havazás által érintett útszakaszokra, homokot és sót szórnak az úttestre. Havazik Bodzaforduló térségében is, ezért a rendőrség azt tanácsolja az autósoknak, hogy a DN10-es jelzésű úton is fokozott figyelemmel közlekedjenek. Háromszék más térségeiben heves esőzés van, helyenként havas eső hull, és holnapra (szerdára) is hasonló időjárást jósolnak a meteorológusok. A nagy mennyiségű eső miatt a DJ 114-es jelzésű megyei úton, Szentléleken mintegy 250 méteren szakadt be az úttest. A balesetek elkerülése végett az autós közlekedést egy mellékútra terelték, a kerülőutat kellőképpen kijelölték, tájékoztatott a háromszéki rendőrség.

Az ítéletidőnek és korai télnek valószínűleg nincs vége, ugyanis a hőmérséklet messze elmarad az évszaknak megfelelő értékektől, az ország déli részére pedig narancssárga jelzésű eső- és árvíz riadó van érvényben szerda reggelig. 

FRISSÍTÉS: A 11-es országúton Bereck és Ojtoz között hókotrókkal sikerült megtisztítani az úttestet, ezért ezen a szakaszon mindkét irányban téli útviszonyok között zajlik az autós közlekedés – tájékoztatta a maszol.ro-t Nicoleta Marin. A Kovászna megyei rendőrség szóvivője elmondta, hogy az erőteljes havazás miatt teljesen lezártak két háromszéki útszakaszt. A 2D jelzésű országúton Ozsdola és a Vrancea megyei Tulnici közti útszakaszt teljesen lezárták az autós forgalom elől, mivel az erőteljes havazás miatt nem tudják kellő ütemben takarítani az úttestet, és a látási viszonyok is rosszak, mondta a rendőrségi szóvivő. Hozzátette: havazik Bodzaforduló térségében is, a 10-es országutat is lezárták, mivel egy kamion keresztbe fordult az úton. Az útkarbantartó cégek dolgoznak, a rendőrség irányítja a forgalmat. A háromszéki rendőrség arra szólítja fel az autósokat, hogy mielőtt elindulnának otthonról, szereljenek téligumit a járműveikre. Ugyanakkor árvízveszély van Szitabodza térségében, ahol két napja heves esőzések vannak. Az előrejelzések szerint az esőzés folytatódik, ezért a Buzău folyó menti háztartások lakóit a hatóságok felszólították, hogy álljanak készenlétbe, hogy szükség esetén elhagyhassák otthonukat.

Kimaradt?