Erdélyben a gyermekmentő szolgálat orvosai

Hat napon keresztül, október 6 és 11 között ismét Erdélyben végez egészségügyi kivizsgálásokat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvoscsoportja évente kétszer utazik Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik. Legutóbbi, 2013 májusi útjukon a szervezet önkéntesei több mint 5000 vizsgálatot végeztek.

Idén októberben az alábbi orvosok és egészségügyi szakemberek vesznek részt a gyógyító körúton: csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek neurológus, szemész, radiológus, fül-orr-gégész,  fogorvosok, urológus, szülész-nőgyógyász,  kézsebész és szakápololók. A korábbi évekhez hasonlóan októberben is  a csoporttal tart a Gyermekmentő mozgó fogászati busza. 

A székelyföldi szűrések során  2012 októberében tapasztaltak először fejlődést és látható eredményt a fogorvosok, ami a több éve tartó – évente kétszeri – szűrésnek és kezelésnek is köszönhető. Kevesebb szuvas fogat találtak, így az orvosoknak a kezelések mellett több idejük maradt a fogvédelemre és a helyes fogmosási technika bemutatására, amit folyékony plakkfestéssel demostráltak.

Májusban a fogorvosok egy hét alatt közel 150 óvodás és általános iskolás gyermek fogait vizsgálták és kezelték, volt olyan, akinek egyszerre 4-5 fogát is kezelni kellett. A fogorvos-csoport egyik tagja, dr. Fórizs Etelka, már tizennyolcadik éve vesz részt önkéntesként az egyhetes szűrésen. 

A fogorvosok a felvilágosításba a szülőket és a pedagógusokat is igyekeznek bevonni, hogy minél többen tudomást szerezzenek a helyes fogápolásról és a megelőzésről, hisz a fejlődés látható, de még mindig van mit tanítani.

 A mobil rendelőben dolgozó fogorvosok tavaly összesen közel 4300, Magyarországon és a határon túl élő gyermek fogait vizsgálták meg.

Idén újra csatlakozik az egy hetes körúthoz a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati kamionja, amelyben az önkéntes orvosok szűréseket végeznek és tanácsadást tartanak. Májusban a mobil rendelőben dolgozó szakemberek közel 350 szűrést végeztek el egy hét alatt. A Gyermekmentő Szolgálat nagyon fontosnak tartja, hogy mind a gyerekek, mind a felnőttek a betegségek megelőzése érdekében rendszeres szűrővizsgálatokon vegyenek részt.

Kimaradt?