Kolozsváron a lakónegyedekre is kiterjedt a Verespatak-tüntetés (GALÉRIA)

Az eddigi leghangosabb tömegdemonstrációt tartották vasárnap délután Kolozsváron a verespataki beruházás ellen. A főtéren gyűlő tömeg hamarabb felduzzadt, mint az eddigiek során, igaz, a helyszínt standokkal behálózó Transilvania Fest miatt is sűrűbb volt a tér. A beszédek hamar lezajlottak, látszott, a tiltakozók elsősorban arra fektetnek hangsúlyt, hogy a lakónegyedekben is felhívják az emberek figyelmét akciójukra.

A felszólalók nem mondtak újat, habár mostanáig a megmozdulások etnikumtól való függetlenségét mintha korábban nem hangoztatták volna, ugyanakkor a magasba emelt táblák, bannerek is színesebbek lettek. Volt, aki a kapitalizmus halálát szorgalmazta, egy kisebb, meglehetősen szorgos csoport a monarchia visszaállítását hirdette, nem csak a címeres zászló és a banner felmutatásával, hanem szórólapokon is. A patrióta egyesület Avram Iancu szellemi örököseként csatlakozott a mozgalomhoz.

A felvonuló tömeg hangereje jóval túlszárnyalta a korábbiakat, nem egyszerűen csak stratégiai okokból – hogy minél több ember figyelmét felhívják az ügyre –, hanem a heves érzelmek miatt is. Találni erre negatív és pozitív példát is, így például egy férfi sértegetni kezdte a Realitatea TV munkatársait, a későbbiekben pedig olyasmi történt, amire még nem láttunk precedenst: a vonuló tömegnek annyira tetszett az a sofőr, aki véletlenszerűen sodródott melléjük a verespatakos zászlót lobogtató autójával, hogy megálltak előtte, és átengedték.

A korábbiaktól eltérően az esti órákban a tömeg a Monostor negyed felé vette az irányt, hogy a város legnagyobb lakónegyedével is tudassák, milyen célból vonultak ismét utcára.

Kapcsolódók

Kimaradt?