Tervezet: mégsem lesz olyan brutális a KRESZ

Enyhített a közlekedésrendészeti szabályzat (KRESZ) módosításának tervezetében előirányzott büntetéseken a belügyminisztérium. E szerint a maximális bírság 120 büntetőpont, azaz 9600 lej lesz, és a gépkocsivezetői jogosítvány legfennebb két évre függeszthető fel.

Az eredeti tervezet 16 000 lejben állapította meg a maximális bírságot, a jogosítványt pedig akár öt évre is bevonhatták volna a hatóságok. A minisztérium annak ellenére enyhítene a büntetéseken, hogy Victor Ponta miniszterelnök a legutóbbi kormányülésen felkérte Radu Stroe tárcavezetőt: a lehető legszigorúbb szankciókat vezesse be a KRESZ-be.

A kilátásba helyezett hatalmas büntetéseket elsősorban a szállítók bírálták. Emellett a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Crin Antonescu is felszólította a liberális minisztert, hogy enyhítsen a módosításokon.

Korábban Radu Stroe belügyminiszter brutális szankciókat ígért a KRESZ megszegőinek. Sérelmezte, hogy a sofőrök nem fizetik ki a büntetéseket, mert a törvény túlságosan megengedő. A KRESZ módosításairól szóló sürgősségi rendeletet várhatóan jövő heti ülésén fogadja el a kormány.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?