Kárpát-medencei tanévnyitó a Bocskai-házban

Kárpát-medencei közös tanévnyitó zajlott pénteken több magyar egyetemen, így Budapest mellett Beregszászon, Komáromban, Szabadkán, Nagyváradon, Marosvásárhelyen és Kolozsváron. A magyarországi elöljárók beszédeit élőben vetítették az intézményekben, ezt követően ki-ki a maga megnyitóünnepségét tartotta meg.

A Sapientia EMTE kolozsvári karán Horváth Anna, a város alpolgármestere azzal köszöntötte a diákokat, hogy a több mint egy évtizedes, akadályokkal tűzdelt útján ez az intézmény igazolta létjogosultságát, az október elején átadandó új épület pedig azt hirdeti, hogy a magyarság úgy Kolozsváron, mint Erdélyben jelen van. A hallgatókat emlékeztette arra is, a város 2015-ben Európa Ifjúsági Fővárosa lesz, így ők a legjobb időben, a legjobb helyre kerültek.

Dr. Böröcz István, a Magyar Televízió Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója arról beszélt, az elmúlt húsz évben mindvégig kiemelt ügynek érezték a Kárpát-medencei magyar tudósítói hálózat erősítését, a tavalyi év során ennek jegyében hozták létre a Kós Károly Kollégiumot. A továbbiakban az új épületben helyet kapó korszerű stúdióról beszélt, amelyről bővebben korábbi cikkünkben írtunk.

Két nehézség vár az egyetemistákra: a kezdés, később pedig a szakmai életbe való átugrás. Erről Magdó János kolozsvári főkonzul beszélt, aki két tanáccsal is ellátta a friss hallgatókat: kételkedjenek mindenben, ne higgyenek a tanáraiknak sem, amíg nem tapasztaltak, nem olvastak utána valaminek, ugyanakkor legyenek alázatosak és szerények a következő években.

A tavalyi statisztikákhoz képest nagyobb akadémia közösséggel, több hallgatóval nyitja meg az idei tanévét az intézmény, mondta el Dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE Természettudományi és Művészeti Karának dékánja. A három városban – Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Kolozsváron – jelen lévő egyetem összesen mintegy 2100 hallgatót számlál, az első évesek száma idén 700 körül mozog. Harminchat főállású tanár, 30 társult és meghívott oktató áll rendelékezésükre, egy 20 fős adminisztrációs személyzet segítségével. Tonk arról is beszélt, az intézmény a nyár folyamán hét mesterképzést akkreditált, a tanárképző intézet szintén útjára indul ettől az évtől.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?