Erdélyben nincs párja a Sapientia Egyetem új stúdiójának

Stratégiai megállapodást írt alá a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Magyar Televízió Vagyonkezelő Alap (MTVA), és a Video Pontes Kft., erről pénteken reggel, sajtótájékoztatón beszélt a három fél vezetősége.

A Kolozsváron hamarosan átadásra kerülő, új egyetemi épületben berendezett korszerű stúdió dr. Böröcz István, az MTV vezérigazgatója elmondása szerint néhány hónapon belül használhatóvá válik, a média szakos hallgatók így olyan körülmények között tanulhatnak majd, amelyek Erdély-szerte a legmagasabb színvonalat képviselik. Az MTVA ugyanakkor gyakornokok fogadását is felvállalja, ez évente tíz, a tanárok által kiválasztott diák számára adatik meg, akiknek vélhetően nemcsak a szállását is biztosítani tudják majd, de fizetést is adnak az elvégzett munkájuk után.

A Video Pontes Kft. két évtizedes együttműködésre tekinthet vissza a magyarországi közszolgálati televíziókkal, egy évvel ezelőtt pedig áttértek a HD technikára. A korszerű berendezésekkel már a sapientiás diákok is dolgozhatnak, a cél ugyanis a Kárpát-medencei médiatevékenység támogatása, valamint a szakemberek fejlesztése, közölte Maksay Ágnes, a Video Pontes Kft. stúdió vezetője.

Nem csak üres szerződés ez, hanem egy tartalommal bíró megállapodás dr. Gazsó L. Ferenc, az MTVA vezérigazgató-helyettese szerint, aki elmondta azt is, jövőre egy olyan szakmai konferenciát szerveznek, amely a Kárpát-medencei médiaállapotokat hivatott megvitatni. Azt például tudni lehet, hogy Erdély-szerte hangtechnikus-hiány van, az MTV pedig partner lenne abban, hogy az egyetem erre a képzésre is hangsúlyt fektessen. Ebben a kérdésben már egyeztettek az intézménnyel.

Dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE Természettudományi és Művészeti Karának dékánja úgy vélekedett, az egyetem túl van már a nagykorúvá válásán, ezt az ilyen jelentős együttműködések is igazolják. A Sapientia eddig használt stúdiója is jól szolgált, de az új berendezések egy profi szintet ütnek meg, amelyekkel nem csak az oktatást szolgálhatják majd, hanem az intézmény forrásteremtő lehetőségeit is bővíthetik. A Sapientián mintegy hetven média-szakos diák van.

A sajtótájékoztatón kiderült az is, ebben az évben a korábbi esztendőnél több elsőéves hallgató iratkozott be az egyetemre, mintegy hétszáz személy. A tandíjmentes helyek 96 százalékos arányban lettek betöltve, a fizetős képzések 60 százaléka telt meg.

Kimaradt?