Megúszta a bebörtönzést a Székelyföldet rettegésben tartó Csibi István

Nem hagyták jóvá a Kolozsvári Törvényszék bírái Csibi István bebörtönzését. Ezt az ügyészek kérték, mert a Székelyföldet korábban rettegésben tartó vállalkozó nem tett eleget a három éves felfüggesztett szabadságvesztéséről szóló ítéletben foglalt feltételeknek.

Csibi Istvánnak meghatározott időpontokban jelentkeznie kellett volna a lakóhelye szerinti rendőrségen, ám ezt nem tette meg. Ügyvédei szerint azért nem, mert súlyos beteg: krónikus skizofréniában szenved, és jelenleg a csíkszeredai városi kórház pszichiátriai osztályán kezelik.

A vállalkozót 2004 decemberében tartóztatták le szervezett bűnözés vádjával. Eszerint olyan hálózatot épített ki, amely gyakorlatilag egész Hargita megyét ellenőrzés alatt tartotta. A korábbi vizsgálatokból kiderült: Csibinek segítségére voltak helyi ügyészek, rendőrök, akárcsak a pénzügyi hivatal egyes vezetői. A vád szerint Csibi négymilliárd lej értékben vesztegette meg a pénzügyőrség vezetőit, akik ennek fejében nem végeztek vizsgálatokat cégeinél.

A Hargita megyében általánosan rettegett, a közvélemény által is maffiózónak tartott Csibi ellen több vádpontban indítottak eljárást, így korrupció, adócsalás, emberölési kísérlet vádjával is. A vállalkozót 2006 márciusában szabadlábra helyezték, mert szép lassan "elfogytak" az ellene szóló tanúvallomások, mivel mintegy húsz, korábban Csibi ellen valló tanú menet közben megváltoztatta az ügyészeknek adott nyilatkozatát.

Az üzletembert végül 2012-ben jogerősen három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a suceavai táblabíróság emberölési kísérlet miatt. Ugyanez a bíróság egy évvel korábban felmentette a korrupciós vádak alól.

Volt testőrének korábbi beszámolója szerint Csibi állandó rettegésben tartotta alkalmazottait, és szemmel láthatóan élvezte, hogy az emberek félnek tőle. Egy pofonhoz vagy alapos megveretéshez elegendő volt, ha a kapus nem terelte el a forgalmat, amikor Csibi gépkocsijával elhagyta a céget, vagy ha a munkás nem köszönt neki. Az üzletember egy alkalommal fejszét vágott lovászinasa lábába, mert Hammas nevű kedvenc derese lesántult. Baltával kergette a testőrt is, amikor később levetette a hátáról a megbokrosodott ló – az alkalmazottnak ugyanis jelentenie kellett volna, hogy az állat ideges. Másokat kiadós esőben parancsolta ki a kertbe virágot locsolni, sőt különösen szórakoztatta, amint beosztottjai parancsszóra térdepelve imádkoznak, vagy egymást pofozzák. (Forrás: Krónika)

Kimaradt?