Párbeszédre várnak az európai kisebbségek

Kétnapos konferencia kezdődött szerda délután Marosvásárhelyen a Bernády Házban, amelyre a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány 14-ik alkalommal hívta meg a romániai nemzeti kisebbségek parlamenti, valamint civil képviselőit.

Borbély László házigazda, az alapítvány elnöke köszöntötte a jelenlevőket, különlegesnek nevezve az eseményt, amelyet megtisztelt jelenlétével Hans Heinrich Hansen, a Európai Kisebbségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke is, illetve eljöttek a FUEN alelnökei is.

A romániai kisebbségek részéről a magyarok mellett jelen van a horvát közösség képviselője, a görög, a tatár-török, ukrán, makedón, rutén, német, roma, az erdélyi magyar örmények képviselője is. A megyei önkormányzat részéről Lokodi Edit Emőke alelnök vett részt a rendezvényen, Peti András, Marosvásárhely alpolgármestere, Brassai Zsombor, az RMDSZ megyei elnöke, Kelemen Márton, a megyei önkormányzat RMDSZ-frakciójának vezetője, Szabó Árpád megyei tanácsos. Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnöke most sem hiányzott, ahogy eddig egy szemináriumról sem.  

Borbély László a romániai sokszínűségre hívta fel a figyelmet, illetve arra  a kisebbségi jogok védelmére vonatkozó európai polgári kezdeményezésre, amely nemrég fogalmazódott meg az RMDSZ részéről. Elmondta, hogy a nemzetiségi kisebbségek, a történelmi kisebbségek jogait védő, problémáit orvosoló törvény nem létezik az EU-ban, és az RMDSZ kapcsolatba lépett a FUEN-nel, amely 93 nemzeti kisebbséget számol az Unió államaiban.

A kezdeményezést iktatta az Európai Bizottság, hamarosan, néhány napon belül válasz érkezik arra, hogy elfogadják-e vagy sem. Míg elvi szinten az Európai Unió büszkén vállalja hivatalos jelmondata által az egységet a sokféleségben, jogi viszonylatban a dolgok kevésbé rendezettek. „Így a kisebbségi ügyek a tagállamok kompetenciakörébe vannak besorolva, maga az EU csak néhány általános jellegű előírásra korlátozódik” – fogalmazott Borbély.

A kezdeményezés elsődleges szándéka EU közönyének a felszámolása a kisebbségi kérdések iránt az, illetve annak az asszimilációs és identitásvesztési folyamatnak a megakadályozása, amelynek kisebbségi polgárok milliói vannak kitéve. A kétnapos szeminárium is ehhez a kezdeményezéshez kapcsolódik, a szervezők szeretnék megismerni a Romániában, illetve az Európában élő nemzeti kisebbségek véleményét is.

Borbély szerint közösen kell felszólalni, nem egy millió, de százmillió európai állampolgárnak, azoknak a közösségeknek az érdekében, akik valamely nemzeti kisebbség tagjai, és akik felett országhatárokat változtattak, akik mindig ott éltek, ahol most, önhibájukon kívül kerültek kisebbségi helyzetbe. A válasz eddig az volt erre az EU részéről, hogy ezek a kérdések az adott ország problémáját képezik. „Szerintünk ezek közös gondok, minden kisebbséget támogatni kell” – fogalmazott Borbély László.

Hans Heinrich Hansen, a FUEN elnöke, a dániai német kisebbség képviselője a közös Európát emlegette, amelyben valamennyien otthon érzik magukat, kisebbségi és többségi közösségek tagjai egyaránt. „Az én mottóm: Otthon a régióban, Európában” – mondta Hansen, aki a régiók Európájáról, a régiós nyelvekről, nyelvhasználatról, egyenlő jogokról, a nemzetiségek jelentőségéről beszélt, hangsúlyozva, hogy milyen előnyökkel jár ez a sokszínűség. „A regionalizmus a kölcsönös elismerést jelenti, az egymás tiszteletét, a kultúrák egymás mellett élését” – fogalmazott.

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke arra hívta fel a jelenlevők figyelmét, hogy mennyivel szegényebb lenne Románia a nemzeti kisebbségek nélkül.

Vincze Lóránt, a FUEN alelnöke részletesen ismertette az állampolgári kezdeményezést a kisebbségi jogokért az Európai Unióban. Emondta, hogy az utóbbi időben számos konferencián vett részt, és sokszor az volt az érzése, hogy „mi egymás közt beszélünk, és nehezen tudunk valami konkrétumot tenni az asztalra”. Ám most megtörtént az előrelépés, az Európai Bizottság asztalán van az a kezdeményezés, amely nem egymillió, hanem százmillió európai uniós állampolgárt érint, hiszen ennyire tehető az Európában élő nemzeti kisebbségek száma.

Az RMDSZ kezdeményezését felkarolta a FUEN is, a kisebbségek közül pedig elsőként a dél-tiroli németek közössége. Vincze Lóránt ismertette azt a Minority Safe Pack csomagot, amely hat területen kér új, konkrét intézkedéseket az Európai Uniótól: a nyelv, oktatás és művelődés területén, a regionális politikában, a közképviseletben, az egyenlőség és diszkrimináció-mentesség terén, a médiában, illetve a kisebbségi közösségek támogatásában.

Halit Habipoglu FUEN-alelnök arra figyelmeztetett, hogy két közösség él itt párbeszédre várva. „Nekünk is az a célunk, hogy a kisebbségeknek is ugyanolyan jogaik legyenek, mint a többségnek. Nálunk is hosszú időbe telt, amíg ez sikerült, de megérte a fáradalmat, megtaláltuk a párbeszéd útját a másik közösséggel, a többséggel és most kölcsönös tisztelet, hasonló jogok” – mondta, kitérve arra az ellenségeskedésre is, amely a Dánia és Németország közötti húzódó határmentét jellemezte.

A továbbiakban szó esett a Görögországban élő török közösségekről, a görögországi törökökről, a romániai tatár-török kisebbségekről. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?