Verespatak: nem tágítanak a civilek (GALÉRIA)

Tüntetők vonultak fel vasárnap Kolozsváron, Bukarestben és más nagyvárosokban a verespataki aranybánya-projekt elutasítását, a ciántechnológiás bányászat betiltását követelve, miközben Verespatakon a bányanyitást támogató memorandumot írt alá ötven környező település polgármestere a beruházó támogatásával szervezett bányásznapi ünnepségen.

A kilenc romániai és kilenc külföldi nagyvárost érintő "általános mozgósítást" a bányaprojektet ellenző Alburnus Maior egyesület hirdette meg vasárnapra. Felhívására Bukarestben több ezren vonultak fel az Egyetem tér és a kormányszékház közti több kilométeres útvonalon.

Kolozsváron több mint ezerötszázan gyűltek össze a Mátyás-szoborcsoport elé, kevesebben, mint egy héttel ezelőtt, de kellő hangerővel hívták fel a lakosság figyelmét az ügyre. A Facebookon öt órára hívták össze az embereket, ehhez képest egész után is csak néhány tucat ember álldogált a főtéren.

Egy fél óra alatt végül felduzzadt a tüntetők száma, amikor pedig végre beindult a hangfalakat hajtó generátor, szóhoz jutottak az emberek. Előbb Eugen David, az Alburnus Maior Egyesület elnöke szólalt fel, azt hangsúlyozva, ez az első alkalom az utóbbi húsz évben, amikor a nép is győzhet, örvendetes, hogy egy ilyen ügy felébresztette a civil társadalmat.

Ügynöknek nézték munkatársunkat. Az egymás után következő beszédek alatt a maszol.ro tudósítóját egy tüntető felszólította, hogy távozzon a közeléből. A demonstráló ifjú ezt azzal indokolta, hogy gyanúja szerint munkatársunk a titkosszolgálat embere. Kissé meglepődött tudósítónk válaszától, miszerint akkor sem lehet távozásra kényszeríteni valakit, ha netán a Román Hírszerző Szolgálat embere. Hivatalos újságírói igazolványt nem kapott, de végül a maszol.ro címét lebetűzve megjegyezte magának. Elnézést kért, és további gyanús pillantásokkal maga állt odébb.

A beszédek sokáig tartottak, mindenki fontosnak tartotta, hogy az ország magához tért civil társadalmát méltassa, harcát a mindenkori kormánnyal szemben kiemelje, végül a kivonuló csendőrök meglepetésére, a megszokottól eltérő módon az Állomás felé vezető utat választotta, hogy aztán a központban álló intézményekhez visszatérve hangoztassa a véleményét.

"Dolgozni akarunk"

Közben Verespatakon bányásznapi ünnepséget szervezett a stadionban a beruházás engedélyezését váró, kanadai-román Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). A népünnepélyen bejelentették: az Erdélyi Szigethegység ötven településének polgármestere közös nyilatkozatban követeli a parlamenttől a verespataki bányaprojekt elindítását.

"Dolgozni akarunk, nem koldulni" - kiabálta a rendezvényen összesereglett több száz ember. "Nem tudni, kik pénzelik azokat a civil szervezeteket, amelyek félrevezették a közvéleményt, és rávették a jóhiszemű embereket, hogy Verespatak jövője ellen tüntessenek. Ők nem értik, hogy valójában most van környezetszennyezés Verespatakon, amit egy korszerű technológiájú bányászati tevékenység felszámolna" - mondta a Digi 24 hírtelevíziónak Eugen Furdui, Verespatak polgármestere.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?