Október 6-án döntenek a bukarestiek a kóbor kutyákról

Október 6-án szerveznek referendumot Bukarestben a kóbor kutyák sorsáról. A helyi népszavazás hat millió lejbe kerül.

Az önkormányzat pénteken hagyta jóvá Sorin Oprescu főpolgármester javaslatát, mely szerint a bukarestieket arról kérdezik meg, hogy egyetértenek-e azoknak a gazdátlan ebek elaltatásával, amelyeknek befogásuktól követően hét napon belül nem találnak gazdát.

Bukarestben azt követően merült fel ismét a kóbor kutyák elaltatása, hogy szeptember 2-án gazdátlan ebek halálra martak egy négy éves kisfiút egy parkban, hat éves testvérét pedig megsebesítették.

Oprescu ekkor bejelentette: ha a lakosság a kutyák elaltatása mellett dönt, akkor szerinte a törvényhozói testületnek ezt az akaratot figyelembe kell vennie. Az Alkotmánybíróság egy korábbi döntése szerint az ebek eutanáziája alkotmányellenes.

A héten az államfő sürgősségi kormányrendeletet kért a kóbor kutyák helyzetének szabályozására, a miniszterelnök azonban a parlamentre bízná ezt a feladatot. Sorin Oprescu szerint ha addig a parlament elfogad egy olyan törvényt amely megoldja a kóbor kutyák sorsát, a referendumot már nem szervezik meg.

A statisztikák szerint 2013 első négy hónapjában körülbelül 1100 kutyaharapásról érkezett jelentés. Tavaly állítólag 16 ezer harapást regisztráltak. A becslések szerint 60 ezer kóbor kutya van a városban, általában parkolókban, parkokban, elhagyott telkeken verődnek falkákba. A város milliókat költ az ivartalaníttatásukra, de 23 év alatt sem sikerült igazán kezelniük a problémát. A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint csak akkor szabad elpusztítani egy kutyát, ha beteg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?