Nyílt levélben védte a román kóbor kutyákat Brigitte Bardot

Nyílt levélben fordult a román államfőhöz Brigitte Bardot a kóbor kutyák ügyében. Az állatok jogaiért küzdő népszerű francia színésznő az írta: sokkolta, hogy Traian Băsescu a gazdátlan ebek elaltatását szorgalmazza.

Bardot szerint valóban tragédia a négy éves bukaresti kisfiú halála, de ezt nem Románia összes kóbor kutyáján kellene megbosszulni. „Egy állatfaj pusztulásra ítélése ellentmond a civilizált európai országok gyakorlatának. A kutyák elaltatására vonatkozó államfői felhívás méltatlan egy higgadt döntések meghozásával megbízott politikushoz” – fogalmaz az állatvédő alapítványának honlapján közölt levelében a színésznő.

Mint ismert, miután a fővárosban a kóbor kutyák halálra marcangoltak egy kisfiút, az államfő felszólította a kormányt, hogy sürgősségi rendeletben szabályozza a gazdátlan ebek elaltatását. Az ötletet Crin Antonescu szenátusi elnök is támogatta.

Victor Ponta miniszterelnök azonban a parlamentre bízná a döntést, ugyanis hónapok óta szavazásra vár a törvényhozói testületben a vonatkozó jogszabály. A honatyák hétfőn sürgősségi eljárással tárgyalják a tervezetet.

Eközben Sorin Oprescu bukaresti főpolgármester bejelentette, hogy helyi népszavazást írna ki a kóbor kutyák elaltatásáról. A referendum időpontjáról pénteken dönt Bukaresti önkormányzati képviselőtestülete.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?