Kétes kampányba kezdtek a romániai dohánygyártók

Bár naponta 110-en halnak meg Romániában a cigarettázás miatt, a dohánygyártók rafinált kampányba fogtak a mentolos és a vékony (slim) cigaretták betiltását szorgalmazó uniós rendelkezések ellen. Néhány hete ugyanis valamennyi Romániában megvásárolt vékonycigaretta dobozában egy kis karton van elhelyezve, ami arra buzdít, az ország EP képviselőinek döntését befolyásolják a dohányosok.

A felhívás nagybetűs szövege emlékeztet a nagy közösségi állásfoglalások, petíciók szlogenjére: „Ne hagyd az Európai Uniót, hogy betiltsa a mentolos és a slim cigarettát!”, alatta pedig grafikus tiltó jel szemlélteti az üzenetet. A lapocska hátán útmutató olvasható:  aki továbbra is szeretné, hogy mentolos vagy slim cigarettát vásárolhasson Romániában, az egy honlapon keresztül küldhet előre megfogalmazott levelet az ország 31 európai parlamenti képviselőjének.

A levél megfogalmazói arra hivatkoznak, hogy Románia kormánya is ellenzi a mentolos és a slim cigaretták beszüntetését. Ezt kell aláírnia mindenkinek, aki részt akar venni a dohánygyárak által kezdeményezett kampányban.

Mivel a lapocska üzenete nem valamilyen társadalmi jóléti, jogi vagy erkölcsi kérdést hivatott támogatni, a Hotnews csütörtökön kielemezte a kampány törvényességét. A portál szerint a román kormány, élén Victor Ponta miniszterelnökkel nem képviselheti a dohányipar érdekeit Brüsszelben, ezért a petíció rossz fényt vet a kormány intézményére. Ugyanakkor felteszik a kérdést a dohánygyártóknak, milyen hivatalos egyezmény teszi lehetővé azt, hogy egy ilyen kampánylapocskán a gyártók a kormányra hivatkozzanak.

A dohánygyártók ellenkampánya válasz az Európai Bizottság irányelvére, amely nagyon szigorú jogszabályokat léptet életbe 2015-től a dohányipari termékek előállításának, forgalmazásának és főleg fogyasztásának csökkentése érdekében. Az előírás, amellett, hogy meghatározza a cigaretta méreteit, színét és nikotintartalmát, megtiltja a különböző aromák bedolgozását a termékekbe, mivel ezek a kiskorúakat szoktatják rá a dohányzásra.

Az uniós ajánlásra a gazdasági minisztérium és az egészségügyi tárca is memorandumban reagált, de Victor Ponta miniszterelnök csak a gazdasági tárca szempontjait vette figyelembe döntésében, az üzleti érdekeket helyezve az egészségügyiek elé. A kormányfő júniusban kijelentette, nem követik az uniós direktívát, mivel az túl nagy pénzügyi veszteség lenne az országnak.

Áprilisban mintegy 20 civil szervezet fordult a kormányhoz azzal a kéréssel, hogy Románia is írja alá az uniós előírásokat és szigorítsa a dohányipari termékek elérhetőségét.

Naponta 110 ember hal meg Romániában dohányzás miatt. A Román Tüdőgyógyászati Szövetség (SRP) adatai szerint 2011-ben világszerte 6 millióan haltak meg a dohányzás miatt, további 600 ezer ember passzív dohányosként, de a füst áldozataként vesztette életét. Ez utóbbiaknak 75 százaléka nő vagy gyermek. Romániában mintegy 41 ezer ember halálát okozta a dohányzás 2011-ben, átlagban tehát naponta 110 ember esik a dohányzás áldozatául.  A férfiak körében az elhalálozások 23,6 százalékát okozza a cigarettafogyasztás, a nőknél ez 6,2 százalék. A passzív dohányzás a kamaszok több mint 90 százalékát érinti, a dohányosok 17,6 százaléka 15 évesnél fiatalabb – olvasható a SRP honlapján. Az elmúlt években az egyre szigorúbb dohányzásra vonatkozó nemzetközi jogszabályok bevezetése miatt a dohányipari nagyvállalatok légúti fogyasztásra alkalmas termékek kidolgozását célozza, olvasható a SRP honlapján. A szövetség tudomása szerint a Philip Morris 2011-ben levédte az aeroszolos (permetezős) nikotin gyártására alkalmas eljárásokat, a British American Tobacco pedig létrehozta az alternatív nikotintartalmú termékeket gyártó Nicoventurest.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?