Egyre több a fegyvertartó személy Háromszéken

Felelős és törvényes fegyverhasználatra szólít fel a háromszéki rendőrség. Stan Călin, a Kovászna megyei rendőrség fegyver osztályának parancsnoka szerdán rámutatott: évről évre nő a fegyverviselési engedélyt kiváltók száma, ezért fontosnak tartják, hogy ezek a személyek felelősséggel és törvényesen használják fegyvereiket.

A következő időszakban felkeresik a mintegy 1500 háromszéki fegyvertartót, szóban és szórólapok által ismertetik velük a betartandó szabályokat, vagyis, hogy úgy kell tartaniuk fegyvereiket, hogy azokhoz más ne férjen hozza. Csupán engedélyezett lőtéren gyakorolhatnak, és kizárólag önvédelemből használhatják a fegyvereket. Tilos ugyanakkor tömegben vagy ittasan és kábítószer hatása alatt fegyvert használni.

Stan Călin szerint Háromszéken nem jellemző a törvénytelen fegyverhasználat. Legutóbb tavaly történt, hogy Dobollón két szomszéd összeveszett a telkük határa miatt, és gázpisztoly használatával „rendezték” a vitát.

Ugyancsak tavaly a helyhatósági választások előestéjén történt, hogy egy ittas rendőr szolgálati fegyverével lelőtt a nagybaconi férfit. A rendőrtiszt ellen gondatlanságból elkövetett emberölés, a fegyvertartási törvények be nem tartása miatt eljárást indítottak.

Stan Călin szerint Kovászna megyében 671 személynek van engedélye golyós vagy sörétes lőfegyver használatára, illetve 323-an használhatnak légpuskát vagy gumilövedékes fegyvert, 262 személynek pedig arra van engedélye, hogy otthonában tartson fegyvert, de nem használhatja azokat, 17 tartalékos belügyi alkalmazottnak van fegyvertartási engedélye és 274 személy tarthat fegyvert önvédelemből, sorolta a háromszéki rendőrség fegyver osztályának parancsnoka. Stan Călin rámutatott, az elmúlt egy évben több mint százzal növekedett a fegyvertartási engedélyt kiváltók száma.

Kovászna megyében idén kilenc orvvadász ellen indítottak eljárást. A rendőrtiszt felhívja a fegyvertartók figyelmét, hogy engedélyüket ötévente kötelesek felújítani, ellenkező esetben elkobozzák a tulajdonukban lévő fegyvereket, és bevonják az engedélyt, ez Háromszéken idén 617 személyt érint, akik közül eddig 116-an újították fel engedélyüket. A sportíjakra nem kell engedélyt váltani, a nyílpuskákat azonban be kell jelenteni a rendőrségen.

Kimaradt?