Tanévnyitás Háromszéken: tüntetéssel kezdődik?

Tanévkezdéskor tiltakozó akciókra készülnek a kifizetetlen ingázási költségek miatt elégedetlen háromszéki diákok. Értesülésünk szerint a májusi és júniusi, nagyszabású utcai tüntetéseket szervező diákok arra készülnek, hogy tanévkezdéskor tiltakozó táblákat felmutatva hívják fel a közvélemény figyelmét arra, hogy a kormány nem teljesítette ígéretét, nem fizette ki maradéktalanul az ingázó diákokkal szembeni adósságát.

Beigazolódott ugyanis a júniusban sztrájkoló tanulók félelme, hogy a vakáció beálltával a kormány nem fizeti ki tartozását. Keresztély Irma háromszéki tanfelügyelő sajtótájékoztatón elmondta: Kovászna megyében mintegy 2500 diák ingázik naponta otthona és iskolája között. Számukra a kormány a tanév végéig kifizetett 640.000 lejt, viszont továbbra is adós a 2012 november és december időszakra, illetve a 2013-ra érvényes költségtérítéssel, ami Háromszéken 1,9 millió lejre rúg.

A hamarosan kezdődő új tanévben az oktatási tárca már új rendszerben téríti meg a diákok utazási költségét. Kifogásolták ugyanis, hogy a szállító cégek árai között nagy és indokolatlan különbségek voltak, ezért maximalizálták az utazási támogatást. E szerint három kilométeres távra bérletenként havonta legtöbb 26 lejt, ötven kilométeres távra pedig bérletenként havonta legtöbb 120 lejt térítenek meg a diákoknak.

Keresztély Irma szerint észszerűbb lenne az ingázó diákoknak ösztöndíj rendszerben, előre kifizetni egy adott összeget, amit az érintett belátása szerint költhet el autóbuszra, vonatra, taxira, vagy akár a családja autójával megoldott ingázási költségekre.

 

Kimaradt?