A Román Nyelv Napját ünnepelték Csíkszeredában

Első alkalommal szervezett Hargita Megye Tanácsa augusztus 31-én, a Román Nyelv Napja alkalmából, játékos foglalkozást gyermekek számára. Az idén törvényesen is elfogadott és bevezetett ünnepnap alkalmából a csíkszeredai és környékbeli gyermekek romántanulását elősegítő játékos programokkal várták az I–VIII. osztályos diákokat szombaton délelőtt a csíkszeredai megyeháza konferenciatermeinek előcsarnokában.

A kicsik a névkígyó nevű játékban mutatkoztak be és tanulták meg egymás nevét, amit pókhálószövéssel folytattak, ugyancsak ismerkedés címén. A román nyelvű bemutatkozást tanulták ezzel, majd elkezdődtek az oktatóbb jellegű feladatok. Mindenféle segédeszköz rendelkezésükre állt, hogy színesen és játszva tanuljanak. Szerepjátékokat gyakoroltak, activityztek, rajzoltak, énekeket tanultak és zenehallgatással egybekötött szövegértést gyakoroltak.

A gyerekekkel Salamon Boróka, a megyei tanács alkalmazottja foglalkozott, akinek már vannak hasonlói tapasztalatai a játékos, szórakoztató nyelvoktatás terén. Mint elmondta, azért tartotta fontosnak a gyermekprogram megszervezését, hogy a nyelvtanulást barátságosabbá tegye.

"A román nyelv oktatása intézményes keretek között nagyon száraz. A mai program éppen arról szól, hogy ez nem kötelező senkinek. A nyelvet gyakoroljuk közösen. Különösen örülök annak, hogy vannak román anyanyelvű gyermekek is a csoportban, mert így a magyar anyanyelvűeknek is könnyebb bekapcsolódni a játékba" – fogalmazott az oktató, aki hozzátette: nem az a fontos, hogy minél több új szót tanuljanak, hanem az, hogy jó élményekkel térjenek haza.

A játékos ünnepnap egyik román anyanyelvű résztvevője, Andrei édesapja biztatására jött el a foglalkozásra. A negyedik osztályos kisfiú az Octavian Goga Gimnázium tanulója, azért érkezett, mert a román nyelvet tantárgyként is szereti az iskolában. Mint mondta, nagyon jól érzi magát a többi gyerekkel, tetszenek neki azok a játékok, amelyekben rajzolni és írni kell, illetve amelyekben a képeket szöveggel kell párosítani.

A hatodik osztályos Tamás, aki a Petőfi Sándor Általános Iskolába jár, bevallotta, azért jött el, mert a vakáció alatt kissé elfelejtette a román nyelvet, és mielőtt kezdődne az iskola, szeretné frissíteni a nyelvtudását. A román nyelv tantárgyat nem szereti annyira, mint a matematikát, de 8-asnál rosszabb jegyet nem kapott belőle.

A gyerekeknek az activity volt az egyik kedvenc játékuk, nagyon élvezték az összetett feladatokat, amelyekben megcsillogtathatták rajztudásukat, pantomimtehetségüket, valamint román nyelven való információátadási készségüket.

Kimaradt?