Szórványban élő gyerekek táboroznak Székelyföldön

Ötödik alkalommal szervezett szórványtábort a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Ezekben a napokban közel 50 dévai és csángó gyerek táborozik a Sepsiszentgyörgy közelében lévő Benedek-mezőn.

Az idei tábor különlegessége, hogy a Bákó megyei lujzikalagori gyerekek is részt vesznek az egyhetes programsorozaton, együtt a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum, valamint a sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskola diákjaival.

A tábor programkínálata sokszínű: kézműves tevékenységek, csoportos logikai vetélkedők mellett a gyerekek leginkább az egész napos kirándulást várták. A kirándulás első állomása a sepsiszentgyörgyi Vadászati kiállítás, ahol a résztvevők nemcsak a helyi és az afrikai állatvilággal ismerkedhettek, hanem a virtuális vadászatot is kipróbálhatták. Ezt követően meglátogatták a Szent Anna tavat, Bálványosfürdőt, Kézdivásárhelyt, Gelencét és Kovásznát. Szombaton, a táborozás utolsó napján hagyományszerűen tábortűz, záró ünnepség és díjátadás során búcsúztatják a táborlakókat.

„Az önkormányzat szórványtábor programja öt évvel ezelőtt indult, amikor a Székely Mikó Kollégium diákjai levelezést kezdeményeztek a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum tanulóival. A fél éves levelezés során a gyerekek megismerték egymás és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának segítségével megtörténhetett a személyes találkozás is a Benedek-mezei táborban.” – ismertette a tábor kezdeteit Sztakics Éva Judit alpolgármester.

A kezdeményezés kedvező visszhangján felbuzdulva azóta minden évben táborozási lehetőséget kínál az önkormányzat a szórványban élő gyermekeknek és egy sepsiszentgyörgyi iskola diákjainak. A táborozó gyerekek közt többen már visszatérő vendégek, így bizonyítva, hogy a kitűzött célok megvalósulni látszanak: fontos, hogy barátságok szövődjenek és a kialakult kapcsolatok megmaradjanak a székelyföldi és a szórványban élő gyerekek közt – vallják a tábor szervezői.

Kimaradt?