Néhányan már jobb sorsra léptek Háromszéken

Öt rászoruló családot költöztetett az eddiginél jobb szociális lakásba a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, amely ezzel párhuzamosan 16 családot lakoltat ki otthonából. Az önkormányzat felmérte a Mikes Kelemen utcai tömbházban lakó családok helyzetét, és megállapították, hogy közel 50 család jó úton jár az önállósodás felé.

A legjobban alkalmazkodó öt családot átköltöztették a jelenleginél is jobb körülményeket biztosító Stadion utcai, kétszobás szociális lakásokba. Ugyanakkor 16 családot bepereltek, mert nem fizették a támogatott lakbérüket és közköltségi számláikat sem, így ők hamarosan elhagyják a szociális tömbházat.

Tischler Ferenc alpolgármester szerint ezek a személyek a szociális ellátórendszer legalsó pillérén, az éjszakai menedékhelyen húzhatják meg magukat, különválasztva a férfiakat és nőket, illetve gyerekeiket a hatóságok gondjaira bízzák.

Az önkormányzat csütörtökön adta át az öt családnak a Stadion utcai lakásokat, költözni azonban leghamarabb 10 nap múlva tudnak, ugyanis a korábbi lakók tartozásai miatt a szolgáltatók levágták a villanyt és vizet, illetve van lakás, amelyben a volt lakók bosszúból rongáltak, vagy kiürítették azt.

Az átadáskor az egyik lakó lapunk érdeklődésére elmondta: feleségével és unokájával él együtt, és főként a gyerek érdekében végigjárta a szociális ellátó rendszer összes lépcsőfokát. Lakott a Sing Sing-ben, majd tavaly a Mikes Kelemen utcában kapott garzonlakást, most pedig kétszobás lakásba költözik. „Eddig havonta 250 lejt fizettünk, itt a téli hónapokban lesznek 400-500 lejes számlák is”, magyarázta a férfi, hozzátéve: unokáját szerette volna kiemelni azok közül, akik rossz hatással vannak rá.

Antal Árpád polgármester az átadáskor elmondta: az önkormányzat kifizeti a volt lakók tartozását, de majd behajtja tőlük az összeget. Az elöljáró hozzátette: terveik szerint a kedvezményezettek öt évig lakhatnak a szociális lakásokban, ez idő alatt talpra kellene állniuk, és kiköltözzenek saját vagy bérelt lakásaikba, hiszen nagyon sok az igénylő. Antal Árpád szerint az öt év nem egy merev időszak, de céljuk az, hogy támogassák a rászorulók önállósodását.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat több mint egy évvel ezelőtt döntötte el, hogy szigorítja szociális politikáját, amely többé nem támogatja a semmittevést, hanem arra ösztönzi a rászorulókat, hogy tegyenek többet maguk és családjuk érdekében, ne csak a társadalom támogatására várjanak. Első lépésként egy évvel ezelőtt elkezdték felszámolni a Csíki negyedi Sing Sing-nek nevezett szociális tömbházat, ahol azt megelőzően két évtizedig biztosítottak lakást 110 problémás családnak.

Tavaly egy független szakértőkből álló bizottság mérte fel a Sing-Singben lakó családok helyzetét, és a közös konyhás és közös fürdőszobás megoldás helyett a felújított Mikes Kelemen utcai tömbházban garzonlakásokat kapott az a 69 család, akik bebizonyították, hogy nemcsak állami és önkormányzati segítségre várnak, gondoskodtak gyerekeikről, és megpróbáltak saját lábra állni. Ezeknek a családoknak a felújított lakásokért havi 30-50 lej közti lakbért, illetve az önkormányzat által támogatott közköltségi számlákat kell fizetniük, ami a téli hónapokban sem haladja meg a havi 250 lejt.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat a nyáron felújította a Csíki negyedi Sing Sing-ben berendezett éjszakai szállót, így az épület első emeletén a hajléktalan nőket, a második emeleten pedig a férfiakat szállásolják el éjszakára. Az éjszakai szálló működtetését a Máltai Szeretetszolgálatra bízták, és nagyon szigorú szabályokat szabtak meg, bekamerázták az éjszakai szállót, valamint állandó orvosi felügyeletet is biztosítanak, illetve szociális munkás és pszichológus is teljesít szolgálatot.

Szentgyörgyön folytatódik a szociális lakásfelújítás, így a Mikes Kelemen utcai, egykor legénylakások egyik lépcsőházát tavaly újították fel, és nemrég elkezdődött a másik lépcsőház felújítása is. A tervek szerint a Sing-Sing néven elhíresült lepusztult otthonból még harminc családot költöztetnek át a felújított, jobb körülményeket szavatoló, de szigorú szabályokkal működtetett szociális lakásokba. Tischler Ferenc szerint elkezdte éreztetni hatását a következetes szociális politika, ugyanis akik nem tudtak alkalmazkodni, elhagyták a várost, így a rendőrség és a mentők statisztikája is azt mutatja, hogy kevesebb riasztást kapnak ezekről a területekről.

Vannak még gondok a Sing Sing-ben, és az Őrkő negyedben, mutatott rá Tischler Ferenc, aki szerint lassan változik az érintettek mentalitása is. Példaként említette, hogy az elmúlt időszakban hat törvénytelenül épített lakás jelent meg az Őrkő negyedben, de amikor az önkormányzat felszólította az ott lakókat, azok maguktól lebontották az építményeket, nem kellett már hatósági segítséggel, cirkuszokkal megfékezni az illegális építkezést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?